Arife Kalender'in eserleri üzerinde bir inceleme
A research on the works of Arife Kalender
  1. Tez No: 874756
  2. Yazar: İLAYDA ÖREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arife Kalender, Şiir, Roman, Hikâye, Feminzm, Arife Kalender, Poetry, Novel, Short Story, Feminism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
“Arife Kalender'in Eserleri Üzerinde Bir İnceleme”adlı bu çalışmada Arife Kalender'in 1992 yılından 2022 yılına kadar yayımlanan on yedi şiir kitabı, iki hikâye kitabı, bir romanı ve yedi çocuk kitabı incelenmiştir. Arife Kalender'in yazdığı inceleme, anı ve ortak yazarlı eserleri kurgusal nitelikli eserler olmadıkları için edebi incelememizin dışında tutulmuşlardır. Bununla birlikte bu eserler hakkında da kısa bilgiler verilmiştir. Arife Kalender, Alman Edebiyatı kadın şairlerinden olan Else Lasker Schüler, Hilde Domin, Rose Ausländer'in şiirlerinden çeviriler de yapmıştır fakat telif hakkı nedeniyle bu çalışmalarını kitaplaştırılamadığı için çevirileri çalışmamıza dâhil edilmemişlerdir. Çalışmamızın amacı, Arife Kalender'in kurgusal nitelikli eserlerini incelemek ve bunun sonucunda onun yazarlığı hakkında bir fikre varmaktır. Çalışmada“İlgili Alanyazın”bölümünde; şiir, hikâye ve roman türleri üzerine yapılan inceleme yöntemleri açıklanmış; ayrıca yine bu bölümde çalışma süresince faydalanılan kitaplar, tezler ve makaleler üzerinde de durulmuştur. Çalışmanın“Yöntem”bölümünde araştırmanın modeli, evren ve örneklemi, veri toplama araçları ve teknikleri; verilerin toplanma süreci ve verilerin analizi hakkında kısa bilgiler verilmiştir.“Bulgular ve Yorumlar”bölümünde;“Arife Kalender'in Hayatı”,“Arife Kalender'in Sanat Anlayışı”,“Arife Kalender'in Eserleri”,“Arife Kalender'in Şiirlerinin İncelenmesi”,“Arife Kalender'in Hikâyelerinin İncelenmesi”,“Arife Kalender'in Romanının İncelenmesi”ve“Arife Kalender'in Çocuk Kitaplarının İncelenmesi”olarak yedi ana başlık yer almıştır. Bu ana başlıklar, şiirler, hikâyeler, roman ve çocuk kitapları için“tema”ve“yapı”; bakımından alt başlıklara ayrılmıştır. Metinlerin yönlendirmesine göre gerektiği hallerde feminist eleştiri yöntemlerinden yararlanılmıştır. Bu bölümlerin dışında çalışmanın genel bir değerlendirmesinin yer aldığı“Sonuç”ve çalışmada kullanılan kaynakları gösteren“Kaynakça”bölümleri ile 10.12. 2022 tarihinde Arife Kalender ile yapılan röportajın yer aldığı“Ek”bölümü vardır.
Özet (Çeviri)
The study titled“An Examination of the Works of Arife Kalender”delves into seventeen poetry books, two collections of short stories, one novel, and seven children's books published by Arife Kalender between 1992 and 2022. Works by Arife Kalender that are non-fictional, such as essays, memoirs, and collaborative pieces, were excluded from the literary analysis. However, brief descriptions of these works were provided. Additionally, although Arife Kalender has translated poems by female German poets like Else Lasker Schüler, Hilde Domin, and Rose Ausländer, these translations were not included in the study due to copyright restrictions preventing their publication. The objective of the study is to analyze Arife Kalender's fictional works and draw conclusions about her authorship. The“Related Literature”section of the study explains the examination methods used for poetry, short stories, and novels, also discusses the books, theses, and articles referenced during the research. In the“Methodology”section, information is provided about the research model, population and sample, data collection tools and techniques, as well as the process of data collection and analysis. The“Findings and Interpretations”section covers seven main topics:“Arife Kalender's Life,”“Arife Kalender's Artistic Approach,”“Arife Kalender's Works,”“Analysis of Arife Kalender's Poems,”“Analysis of Arife Kalender's Short Stories,”“Analysis of One of Arife Kalender's Novels,”and“Analysis of Arife Kalender's Children's Books.”These topics are further divided into subheadings based on themes and structures, with feminist criticism methods applied as necessary. In addition to these sections, there are the“Conclusion”which provides an overall assessment of the study, the“References”section listing the sources used, and an“Appendix”containing an interview conducted with Arife Kalender on December 10, 2022.