Antalya Elmalı İlçe Halk Kütüphanesi 07 El 2963 numarada kayıtlı Mecmû'a-i Eş'âr'ın MESTAP'a göre tasnifi
Classification of the Mecmû'a-i Eş'âr registered at Antalya Elmali District Public Library 07 El 2963 according to MESTAP
  1. Tez No: 874843
  2. Yazar: ZEHRA ZUHAL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALUK AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, Şiir mecmuası, Klasik Türk edebiyatı, MESTAP, Magazine, Poetry magazine, Classical Turkish literature, MESTAP
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 363
Özet
Mecmualar, farklı şahıslara ait metinlerin bulunduğu derleme eserlerdir. Muhtevalarında bulunan çeşitli manzum ve mensur parçalar, edebiyat alanı da dahil birçok alana hitap eden, yazılı kaynaklar arasında bulunmaktadır. Şiir mecmuaları, klasik Türk edebiyatının önemli kaynaklarından biridir. Bu mecmuaların muhtevası, derleyen kişinin edebî zevkine göre değişir. Mecmualarda ismi yeni duyulan, divanlarda ve tezkirelerde tespit edilemeyen şairlerin şiirleri yer alır. Bu durum edebiyat tarihi açısından önemlidir. Üzerinde çalışma yapılan mecmua, Antalya Elmalı İlçe Halk Kütüphanesi koleksiyonunda 07 El 2963 numarada kayıtlıdır. Eser, içinde toplam 312 manzume bulunan 62 varaklık bir şiir mecmuasıdır. Çalışmada, mecmualar hakkında genel bilgiler verilmiş, MESTAP tanıtılmıştır. Ardından kullanılan yöntem hakkında açıklamalar yapılmıştır. Çalışmanın inceleme kısmında, metnin şekil ve muhteva açısından değerlendirmesi yapılıp transkripsiyonlu çeviri yazısı da eklenmiştir. Mecmuada yer alan metinler esas alınan MESTAP çerçevesinde, şiirlerin; varak numarası, şairlerin mahlası, şiirlerin matla ve makta beyitleri, nazım şekil ve türleri, vezin kalıpları ve açıklamaları, tablolar üzerinde tasnif edilerek hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Magazines are compilation works containing texts belonging to different people. The various verse and prose pieces they contain are among the written sources that appeal to many fields, including the field of literature. Poetry magazines are one of the important sources of classical Turkish literature. The content of these magazines varies according to the literary taste of the compiler. The magazines contain the poems of poets whose names are newly heard and whose names cannot be identified in diwans and biographies. This situation is important in terms of literary history. The magazine on which the study was carried out is registered in the Antalya Elmali District Public Library collection under number 07 El 2963. The work is a poetry collection of 62 pages containing a total of 312 poems. In the study, general information about magazines was given and the MESTAP project was introduced. Then, explanations were made about the method used. In the review part of the study, the text was evaluated in terms of form and content and a transcribed translation was added. Within the framework of the MESTAP project, which is based on the texts in the magazine, the poems; the leaf numbers, pseudonyms of the poets, matla and matla couplets of the poems, verse forms and types, meter patterns and explanations were prepared by classifying them on tables.