COVİD-19 pandemisi sürecinde biyopolitika: Güvenlik ve dijitalleşme
Biopolitics during the course of COVID-19: Security and digitalization
- Tez No: 874848
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENİZ ANBARLI BOZATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Politika, Foucault, Biyopolitika, Pandemi, Dijitalleşme, Policy, Foucault, Biopolitics, Pandemic, Digitalization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
2019 yılının sonlarına doğru başlayan Covid-19 salgını, tarihteki en büyük sağlık krizlerinden biri olurken; birden fazla negatif etki bıraktığı tüm çevreler tarafından kabul edilmektedir. Salgının yaratmış olduğu bu kriz sadece sağlık alanını değil; aynı zamanda siyasal, ekonomik ve sosyal alanları da etkilemiştir. Bu çalışma, pandemi sürecini biyopolitika kavramı üzerinden ele alarak; güvenlik ve dijitalleşmenin kriz dönemindeki gelişmelerini incelemeyi amaçlamaktadır. Michel Foucault'nun bahsetmiş olduğu biyopolitika kavramı; devletin, insan bedeni üstündeki kontrolünü ifade etmektedir. Foucault'a göre biyopolitika; devletin, insanların hayatını yönetme şekli olarak ortaya çıkmaktadır. Böylece nüfus ve sağlık politikaları gibi alanlarda etkisini hissettirmektedir. Covid-19 salgını döneminde biyopolitikanın; sağlık politikalarının oluşturulması, nüfusun kontrolü vb. gibi alanlarda etkisi açıkça çalışmada ortaya konmaktadır. Pandemi sürecinin en önemli etkisi ise güvenlik olarak karşımıza çıkmaktadır. Virüsün yayılmasının önüne geçebilmek için bir takım uygulamaların yürürlüğe konduğu bilinmektedir. Bu uygulamaların çoğunluğunun katı uygulamalar olduğu bilinmekte ve hepsi biyopolitika kavramının çerçevesinde ele alınmaktadır. Dijitalleşme, Covid-19 salgını sürecinde önem arz eden bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Teknolojinin olumlu yönde kullanımının, virüsle verilen savaşta pozitif yönde bir katkı olarak görülebilir. Dijitalleşme de pandemi sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Mahremiyet ve kişisel verilerin tehdit altında olması gibi durumlarla da karşı karşıya kalındığı bilinmektedir. Bu çalışmada, biyopolitika kapsamında; pandemi süreci, dijitalleşme ve güvenlik kavramlarının ilişkilerini incelenmekte olup, bu ilişkilerde salgın krizine yanıt verme amacıyla yürürlüğe konulan politikaların anlaşılmasına katkı sağlamak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 epidemic, which started towards the end of 2019 was one of the largest health crises in history; It is accepted by all circles that it has multiple negative effects. This crisis created by the epidemic affects not only the health field; It has also affected political, economic and social areas. This study examines the pandemic process through the concept of biopolitics; It aims to examine the developments of security and digitalization during the crisis. The concept of biopolitics mentioned by Michel Foucault; It expresses the state's control over the human body. According to Foucault, biopolitics; It emerges as the way the state manages people's lives. Thus, it makes its impact felt in areas such as population and health policies. Biopolitics during the Covid-19 epidemic; establishment of health policies, population control, etc. Its impact is clearly demonstrated in areas such as. The most important impact of the pandemic process is security. It is known that some practices have been put into effect to prevent the spread of the virus. It is known that the majority of these practices are strict practices and they are all handled within the framework of the concept of biopolitics. Digitalization emerges as an important issue during the Covid-19 epidemic. The positive use of technology can be seen as a positive contribution to the fight against the virus. Digitalization also plays an important role in the pandemic process. It is known that we are faced with situations where privacy and personal data are threatened. In this study, within the scope of biopolitics; The relations between the concepts of pandemic process, digitalization and security are examined, and it is aimed to contribute to the understanding of the policies put into effect to respond to the epidemic crisis in these relations.