Türk-Romen diplomatik ilişkileri (1877-1914)
Turkish-Romanian diplomatic relations (1877-1914)
  1. Tez No: 874952
  2. Yazar: SERCAN ÖNDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLA DERYA TAĞMAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Balkanlar, Bağımsızlık, Çıkar, Diplomasi, Osmanlı Devleti, Romanya, Balkans, Independency, Interest, Diplomacy, Ottoman Empire, Romania
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Tarihin akışını değiştiren devrimlerin meydana gelmesi neredeyse her alanda yenilikler getirdiği gibi diplomasinin de şekillenmesinde önemli rol oynamıştır. Özellikle tek taraflı diplomasiden ittifaklar sistemine geçiş, devletlerin dış politika uygulanmasında bir araç halinegelen diplomasiyi daha yoğun kullanmaya başlamalarına neden olmuştur. Bu ittifak sisteminin yaygınlaşması çok uluslu devletlerin sınırları içerisinde barınan ve bağımsızlıklarını kazanmak isteyen ulusların amaçlarına ulaşmalarını hızlandırmıştır. Bu çerçevede ulusların çıkar kavramını benimsemeye başlamaları ittifaklar sistemine yön verdiği görünmüştür. Romanya'nın ittifaka dayalı bir süreç sonunda Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazandığı söylenebilir. Bu süreç boyunca Romanya'nın en çok destek aldığı devletin Rusya olmasına rağmen bağımsızlığından sonra daha çok Batı yönlü politikalar izlemesi modern uluslararası ilişkilerin şekillendiği dönemde çıkar kavramının önemini bir kez daha göstermiştir. Romanya, Osmanlı Devleti'nin yanı sıra birçok devlet ile bağımsızlığının akabinde diplomatik ilişki kurmuştur. Diplomatik ağını genişletmesinin başlıca sebepleri tarım bakımından zengin topraklara sahip olmasından dolayı ticaretini artırarak devam ettirme, Rusya'nın ilhak ettiği Besarabya'yı ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun hakimiyeti altında olan Transilvanya'yı sınırlarına dahil etme isteği olmuştur. Türk ve Romen ulusları aynı coğrafyayı paylaşmalarından ötürü köklü bir ilişki kurmayıbaşarmışlar ve birbirlerinin ulusal menfaatlerini yok saymayacak şekilde paralel bir dış politika izlemeye özen göstermişlerdir. Balkanlar'da ve Karadeniz'de her dönemin küresel güçlerinin ayrı menfaatleri olduğundan ötürü Türk-Romen ilişkilerinde üçüncü tarafların etkisi olduğu yadsınamaz. Fakat ilişkiler, her iki ulusun gayretleriyle oluşturulan denklemler çerçevesinde aşılamayacak sorunlar ile yüzleşilmeden yürütülmüştür. İlişkilerin bu şekilde yürütülmesinin nedenlerinden biri Osmanlı Devleti ve Romanya'nın ortak bölgesel menfaatinin korunması idi. Almanya'nın 1871'de siyasi birliğini sağlamasından sonra ilk kez arabulucu niteliğinde ev sahipliği yaptığı Berlin Kongresi'nde ise amaç, Balkanlar'a dair yeni bir düzen kurak olmuştur. Ancak Kongre sonunda imzalanan Berlin Antlaşması yeni güçlerin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Ardından Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı Osmanlı Devleti ve Romanya diplomatik ilişkilerinin seyrini etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, revolutions that changed the flow of history brought innovations in almost every field also had an important role in shaping diplomacy. In particular, the transitionfrom unilateral diplomacy to the alliance system caused states to start using diplomacy, which became a tool in implementation of foreign policy, more intensively. The spread of this alliancesystem accelerated the achievement of the goals of the nations resided within the borders of multinational states and intend to gain their independence. In this context, it has been observed that nations' adoption of the concept of interest has shaped the system of alliances. It can be said that Romania gained her independence from the Ottoman Empire as a result of an alliance-based process. Although the state from which Romania received the most support during this process was Russia, the fact that it followed more Western- oriented policiesafter its independence showed once again the importance of the concept of interest in the period when modern international relations were shaped. Romania established diplomatic relations with many states besides the Ottoman Empire after her independence. The main reasons for expanding her diplomatic network were her desire to continue increasing her trade since she had agriculturally rich lands, and to include Bessarabia, annexed by Russia, and Transylvania, which was under the rule of the Austro- Hungarian Empire, within her borders. However, relations were carried out without confronting problems that could not be overcome as a result of the equations created by the efforts of both nations. One of the factors for conducting relations in this way the preservation of the status quo established by the 1878 Berlin Treaty of the common regional interest of the Ottoman Empire and Romania. The aim of the Berlin Congress, which Germanyhosted as a mediator fort he first time after achieving political unity in 1871, was to create new order for the Balkans. However, The Berlin Treaty signed as a result of Congress led to the emergence of new powers. The increase in the number of independent states in the Balkan geography would lead to the Balkan Wars and subsequently the First World War. The OttomanEmpire and Romania were put to the test with the outbreak of these wars.