Robotik kodlama destekli STEM etkinliklerinin ortaokul öğrencilerinin eleştirel düşünme eğilimleri ve problem çözme becerileri üzerindeki etkisi
The effect of robotics coding-assisted STEM activities secondary school students' on critical thinking tendencies and problem-solving skills
  1. Tez No: 875010
  2. Yazar: AYŞEGÜL KAPTANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECLA DÖNMEZ USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM, robotik kodlama, mBot, eleştirel düşünme, problem çözme, STEM, robotics coding, mBot, critical thinking, problem-solving
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu araştırmanın amacı robotik kodlama destekli STEM etkinliklerinin ortaokul 5.sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme eğilimleri ve problem çözme becerileri üzerindeki etkisi incelemek, öğrencilerin bu etkinliklere, sürece yönelik görüşlerini tespit edebilmek ve etkinlikler sonunda ortaya çıkan ürünleri değerlendirebilmektir. Araştırmanın katılımcıları 2022-2023 eğitim öğretim yılı Giresun ilindeki bir devlet ortaokulunda, 5.sınıfta öğrenim gören 30 ortaokul öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmada 12 hafta boyunca robotik kodlama (mBot) destekli STEM etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak,“Ortaokul Öğrencileri için Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği”,“Çocuklar için Problem Çözme Envanteri”,“STEM Çalışma Yaprakları”, uygulama sürecine yönelik açık uçlu sorulardan oluşan“Anket Formu”ve“Ürün Değerlendirme Formu”kullanılmıştır. Nicel verilerin analizi SPSS 22.0 paket programı, nitel verilerin analizi ise içerik analizi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda; öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimleri ve problem çözme becerileri son test lehine istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Robotik kodlama destekli STEM etkinliklerinin öğrenciler tarafından eğlenceli, ilgi çekici ve diğer etkinliklerden farklı bulunduğu, diğer derslerde kullanılmak istenildiği ve zaman zaman kod yazmakta zorlanıldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of robotic coding-supported STEM activities on the critical thinking tendencies and problem-solving skills of 5th-grade secondary school students, to determine the students' opinions about these activities and the process, and to evaluate the products that emerge at the end of the activities. The participants of the study consist of 30 secondary school students studying in the 5th grade at a public secondary school in Giresun province in the 2022-2023 academic year. A mixed method was used in the research, in which quantitative and qualitative methods were used together. Robotics coding (mBot) assisted STEM activities were carried out for 12 weeks in this research. As data collection tools,“Critical Thinking Tendency Scale for Secondary School Students,”the“Problem-Solving Inventory for Children,”“STEM Activity Sheets,”an“Survey Form”consisting of open-ended questions about the application process, and a“Product Evaluation Form”were used. The analysis of quantitative data was carried out with the SPSS 22.0 package program, and the analysis of qualitative data was carried out with content analysis. The results of the study indicated that the activities positively contributed to students' critical thinking tendencies and problem-solving skills. Besides, it has been concluded that Robotics-assisted STEM activities are found fun, interesting, and different from other activities by the students, they want to use them in other courses and they sometimes have difficulty in writing code.