Fiziksel programlama etkinliklerinin ortaokul öğrencileri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the Effects of Physical Programming Activities on Secondary School Students
- Tez No: 875012
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: fiziksel programlama, simülasyona dayalı programlama, problem çözme becerileri, bilgi işlemsel düşünme, robotik tutum, ortaokul öğrencileri, physical programming, simulation-based programming, problem solving skills, computational thinking, robotic attitude, secondary school students
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; bilişim teknolojileri ve yazılım dersi kapsamında, fiziksel programlama ve simülasyon ortama dayalı programlama etkinliklerinin ortaokul öğrencilerinin, bilgi işlemsel düşünme ve problem çözme becerilerine, akademik başarılarına, robotiğe yönelik tutumlarına olan etkisini belirlemek ve sürece yönelik görüşlerini incelemektir. Yöntem: Çalışmada karma araştırma yöntemi desenlerinden açıklayıcı desen kullanılmıştır. Çalışmanın nicel kısmı yarı deneysel yöntem, nitel bölümü ise durum çalışmasına dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya ortaokul 6. sınıf kademesinde deney grubunda 20, kontrol grubunda ise 21 öğrenci olmak üzere toplam 41 öğrenci katılmıştır. Deney grubu öğrencileri için fiziksel programlama kapsamında, mBlock programı kullanılarak Arduino ile programlama etkinlikleri, kontrol grubu öğrencileri için de Tinkercad simülasyon ortamı kullanılarak programlama etkinlikleri uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak öğrencilerin problem çözme hakkındaki düşünceleri ölçeği, bilgi işlemsel düşünme becerisine yönelik öz yeterlik algısı ölçeği, robotik tutum ölçeği, akademik başarı testi, uygulama sınavı, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve araştırmacı günlük kayıtları kullanılmıştır. Bulgular: Deney grubunun problem çözme becerilerinde (PÇB) anlamlı bir artış görülürken kontrol grubunda görülmemiştir. Deney ve kontrol gruplarının son test PÇB puanları arasında da anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Deney ve kontrol gruplarının bilgi işlemsel düşünme becerilerinde ve robotiğe yönelik tutumlarında anlamlı bir artış olduğu, grupların son test puanları arasında ise anlamlı farklılık bulunmadığı görülmüştür. Grupların genel akademik başarı durumlarında, deney grubu lehine anlamlı farklılık ortaya çıkmıştır. Öğrenciler robotik etkinliklerle dersin eğlenceli geçtiğini ve bu tür uygulamaların devam etmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Sonuçlar: Sonuç olarak, fiziksel programlama imkanı olmayan okullarda Tinkercad simülasyon ortamı kullanılarak robotik etkinliklerin yapılmasının etkili olacağı söylenebilir. Aynı zamanda robotik setleri olan okullarda öğrencilerin robotik etkinlikler yapmadan önce simülasyon ortamında robotik etkinliği oluşturması, sonrasında da gerçek robotik malzemeleri kullanarak robotik etkinlikler yapmaları faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study; aims to determine the effects of physical programming and simulation environment-based programming activities on secondary school students' computational thinking and problem-solving skills, academic achievements, and attitudes towards robotics within the scope of information technologies and software courses, and examine their views regarding the process. Method: An explanatory design, one of the mixed research method designs, was used in the study. The quantitative part of the study was carried out using a semi-experimental method, and the qualitative part was carried out based on a case study. A total of 41 students in the 6th grade of secondary school participated in the study, 20 students in the experimental group and 21 students in the control group. Within the scope of physical programming, programming activities were implemented with Arduino using the mBlock program for the experimental group students, and programming activities were implemented using the Tinkercad simulation environment for the control group students. As data collection tools, students' thoughts about problem solving scale, self-efficacy perception scale for computational thinking skills, robotic attitude scale, academic achievement test, practice exam, semi-structured interview form and researcher diary records were used. Findings: While a significant increase was seen in the problem solving skills of the experimental group, it was not seen in the control group. There was no significant difference between the post-test scores of the experimental and control groups. It was observed that there was a significant increase in the computational thinking skills and attitudes towards robotics of the experimental and control groups, and there was no significant difference between the posttest scores of the groups. There was a significant difference in the academic achievement of the groups in favor of the experimental group. Students stated that the lesson was fun with robotic activities and that such practices should continue. Conclusions: As a result, it can be said that performing robotic activities using the Tinkercad simulation environment will be effective in schools that do not have physical programming opportunities. At the same time, it may be useful for students in schools with robotic sets to create robotic activities in a simulation environment before, performing them and then to perform them using physical robotic materials.