Primigravidalarda prenatal konforun gebelik depresyonu ve doğum şekli tercihine etkisi
The effect of prenatal comfort on pregnancy depression and mode of delivery in primigravidas
- Tez No: 875083
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA KANBUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, doğum şekli, ebe, gebelik, konfor, prenatal, primigravida, Comfort, depression, midwifery, pregnancy, prenatal, primigravida, type of delivery
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Primigravidalarda Prenatal Konforun Gebelik Depresyonu ve Doğum Şekli Tercihine Etkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı prenatal konforun primigravidalarda gebelik depresyonu ve doğum şekli tercihine etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişkisel nitelikteki araştırma, 2 Ocak-30 Haziran 2023 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırma örneklemini araştırmaya alınma kriterlerini karşılayan 250 primigravid gebe oluşturmuştur. Verilerinin toplanmasında; tanıtıcı bilgi formu, Prenatal Konfor Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik dağılım, ortalama, tek yönlü varyans analizi, kruskall wallis, pearson korelasyon ve basit linear regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 25.71±3.63, gebelik haftası ortalaması 33.12±4.42'dir. Gebelerin prenatal konfor toplam puanı 65.57±6.61'dir. Gebelerin Beck depresyon puan ortalaması 11.76±6.38'dir. Prenatal konforun gebelik depresyonunun yordayıcısı olduğu ve gebelik depresyonundaki toplam varyansın %2.9'unu (R=0.181, R2adjusted=0.029, F=8.439; p=0.004) açıkladığı saptanmıştır. Prenatal konforun doğum şekli tercihine etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Gebelerin prenatal konfor düzeyi arrtıkça, gebelikte depresyon oranı azalmaktadır. Gebelerin prenatal konfor düzeyleri doğum şekli tercihini etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Prenatal Comfort on Pregnancy Depression and Preference of Delivery Type in Primigravidas Objective: The aim of this study is to examine the effect of prenatal comfort on pregnancy depression and delivery mode preference in primigravidas. Materials and Method: The descriptive and correlational research was conducted between January 2 and June 30, 2023. The research sample consisted of 250 primigravida pregnant women who met the inclusion criteria. In collecting data; introductory information form, Prenatal Comfort Scale and Beck Depression Inventory were used. In evaluating the data, percentage distribution, mean, one-way analysis of variance, kruskall wallis, pearson correlation and simple linear regression analysis were used. Results: The average age of the participants was 25.71±3.63 and the average gestational week was 33.12±4.42. The total prenatal comfort score of pregnant women is 65.57±6.61. The average Beck depression score of pregnant women is 11.76±6.38. It was determined that prenatal comfort was a predictor of pregnancy depression and explained 2.9% of the total variance in pregnancy depression (R = 0.181, R2adjusted = 0.029, F = 8.439; p = 0.004). It has been determined that prenatal comfort has no effect on delivery type preference. Conclusion: As the prenatal comfort level of pregnant women increases, the rate of depression during pregnancy decreases. Prenatal comfort levels of pregnant women do not affect their choice of delivery type.