Vücut geliştirme sporcularında geleneksel set ve drop set antrenman metotlarının yorgunluk seviyeleri ve propriyoseptif duyu mekanizmasına olan akut etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the acute effects of traditional set and drop set training methods on fatigue levels and proprioceptive sensory mechanism in bodybuilding athletes
- Tez No: 875110
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAT SARIALİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Drop set, geleneksel set, propriyosepsiyon, yorgunluk, Drop set, fatigue, proprioception, traditional set
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Vücut geliştirme sporcularında geleneksel ve drop set antrenman metotlarının yorgunluk seviyeleri ve propriyoseptif duyu mekanizmasına olan akut etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Araştırmaya yaş ortalaması 25,53 yıl olan, Giresun ve Ordu ili vücut geliştirme sporcuları arasından, 28 erkek vücut geliştirme sporcusu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar randomize bir şekilde geleneksel antrenman grubu (GS) (n=14) ve drop set antrenman grubu (DS) (n=14) olarak iki gruba ayrılmıştır. Yorgunluğun değerlendirilmesinde Borg CR10 Ölçeği ve myotonometrik ölçümler (Myoton Pro kas palpasyon cihazı) kullanılmıştır. Myotonometrik ölçümler pectoralis major, triceps brachii ve deltoideus kaslarına yapılmıştır. Propriyosepsiyon özellikleri lazer imleç yardımlı açı tekrarlama testi kullanılarak omuz fleksiyonu, omuz abdüksiyonu, dirsek fleksiyonu ve el bileği fleksiyonu olarak dört parametrede değerlendirilmiştir. Bulgular: Uygulama sonrası pectoralis majör, triceps brachii, Borg CR10 parametrelerinde yorgunluk seviyelerinin ve Omuz Fleksiyonu, Dirsek Fleksiyonu, Bilek Fleksiyonu parametrelerinde propriyosepsiyon hatalarının Geleneksel set grubunda Drop set grubuna oranla anlamlı şekilde daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç: İki antrenman metodunun da tüm kas gruplarında yorgunluğa sebep olduğu ve propriyoseptif duyu mekanizmasını bozduğu, geleneksel setin drop sete oranla daha fazla yorgunluğa ve daha fazla propriyoseptif hataya neden olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre, sportif performansın korunması, arttırılması ve sportif yaralanmalara karşı risklerin azaltılması gibi hususlarda antrenman programları oluşturulurken sporcu ve antrenörler tarafından drop set antrenmanlarının dikkate alınması tavsiye edilebilir. Bu sonuçların yapılacak olan benzer araştırmalara ışık tutacağı ve alana katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the acute effects of traditional and drop set training methods on fatigue levels and proprioceptive sensory mechanisms in bodybuilders. Methods: Twenty-eight male bodybuilders with an average age of 25.53 years from Giresun and Ordu participated voluntarily in the study. Participants were randomly divided into two groups: the traditional training group (GS) (n=14) and the drop set training group (DS) (n=14). The Borg CR10 Scale and myotonometric measurements (Myoton Pro muscle palpation device) were used to assess fatigue. Myotonometric measurements were taken on the pectoralis major, triceps brachii, and deltoideus muscles. Proprioception properties were evaluated in four parameters (shoulder flexion, shoulder abduction, elbow flexion, and wrist flexion) using an angle replication test with a laser pointer. Results: Post-application, fatigue levels in the pectoralis major, tricesp brachii, and Borg CR10 parameters and proprioception errors in the shoulder flexion, elbow flexion, and wrist flexion parameters were significantly higher in the traditional set group compared to the drop set group. Conclusion: Both training methods caused fatigue and disrupted the proprioceptive sensory mechanism in all muscle groups, with traditional sets leading to more fatigue and greater proprioceptive errors compared to drop sets. Based on these results, it is recommended that athletes and coaches consider drop set training when developing training programs to maintain and improve sports performance and reduce the risk of sports injuries. We believe these results will shed light on similar future research and contribute to the field.