Effect of pH fluctuations in saliva on low-temperature degradation of dental monolithic zirconia restorations
Tükürükteki pH dalgalanmalarının dental monolitik zirkonya restorasyonlarının düşük sıcaklıkta bozulmasına etkisi
- Tez No: 875153
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUSRET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Metalurji Mühendisliği, Seramik Mühendisliği, Dentistry, Metallurgical Engineering, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zirkonyum, Tükürük, LTD (Düşük Sıcaklık Bozulması), Zirconia, Saliava, LTD (Low Temperature Degredation)
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Monolitik zirkonyum restorasyonlar, mükemmel mekanik özellikleri, biyouyumluluk ve estetiği ile bilinir. Ancak, düşük sıcaklık bozulmasına (LTD) eğilimlidirler. LTD, su veya su buharı varlığında 100 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklarda zirkonyumun bozulmasına karşılık gelir. Metastabil tetragonal fazdan daha kararlı monoklinik faza bir faz dönüşümünü içerir. Bu faz dönüşümü, zirkonyumda mikro çatlaklara ve boyutsal değişikliklere neden olabilir, bu da mekanik mukavemetini ve uzun vadeli stabilitesini tehlikeye atabilir. Tükürük, elektrolitler, enzimler, proteinler ve bakteriler içeren karmaşık bir sıvıdır. Tükürük pH'ı, diyet, oral hijyen ve sistemik koşullar gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Tükürük, zirkonyum restorasyonlar için nemli bir ortam sağlayabilir, su emilimine ve ardından faz dönüşümüne izin verebilir. Ek olarak, tükürükte bulunan iyonlar, örneğin hidroksil iyonları (OH-) ve hidrojen iyonları (H+), çevredeki ortamın pH'ını etkileyebilir ve faz dönüşümünün kinetiklerini etkileyebilir. Bu çalışma, tükürük pH dalgalanmalarının rolü ve zirkonyum restorasyonların uzun vadeli stabilitesi ve performansı üzerindeki etkisine dair değerli bilgiler sunmayı amaçlamaktadır. Bu, nihayetinde geliştirilmiş dental malzemeler ve tedavi protokollerinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. 20x20 mm silindir şeklindeki bloklar, bir ön sinterlenmiş 5Y-TZP bloktan (ZenostarT; Wieland Dental) CAD/CAM ile üretilmiştir. SiC kağıtları (600 ve 1200 grit) silindirik şeklin yan duvarlarını düzeltmek için kullanılmıştır. 1.65 mm kalınlığındaki dilimler (diskler), elmas bıçaklar (ISOMET 1000, Buehler) ile su soğutma altında kesilerek elde edilmiştir. Yapay tükürük Fusayama-Meyer (pH 5.8) hazırlandı ve üç gruba ayrıldı. Farklı asidik tükürük ortamları oluşturmak için pH 1.2 (grup 1) ve pH 2.5 (grup 2), mide asidinin ana bileşeni olan hidroklorik asit (HCl) kullanılmıştır. Fusayama çözeltisi, nötr bir pH seviyesi olan 5.8 (grup 3) kontrol grubu olarak tutuldu. Mikrosertlik, XRD ve SEM analizleri yapılmıştır..
Özet (Çeviri)
Monolithic zirconia restorations are known for their excellent mechanical properties, biocompatibility, and aesthetics. However, they are susceptible to a phenomenon called low-temperature degradation (LTD). LTD refers to the degradation of zirconia in the presence of water or water vapor at temperatures below 100 degrees Celsius. It involves a phase transformation from the metastable tetragonal phase to the more stable monoclinic phase. This phase transformation can lead to microcracks and dimensional changes in the zirconia, compromising its mechanical strength and long-term stability. Saliva is a complex fluid that contains electrolytes, enzymes, proteins, and bacteria. The pH of saliva can vary depending on various factors, such as diet, oral hygiene, and systemic conditions. Saliva can provide a moist environment for zirconia restorations, allowing water absorption and subsequent phase transformation. Additionally, the ions present in saliva, such as hydroxyl ions (OH-) and hydrogen ions (H+), can influence the pH of the surrounding environment and affect the kinetics of the phase transformation. The study aims to provide valuable insights into the role of pH fluctuations in saliva and its influence on the long-term stability and performance of zirconia restorations, ultimately contributing to the development of improved dental materials and treatment protocols. 20x20 mm cylinder-shaped blocks were fabricated by CAD/CAM from a pre-sintered 5Y-TZP block (ZenostarT; Wieland Dental). SiC papers (600 and 1200-grit) were used to smooth the sidewalls of the cylindrical shape. 1.65 mm thick slices (discs) were obtained by cutting under water cooling with diamond blades (ISOMET 1000, Buehler). The artificial saliva Fusayama-Meyer (pH 5.8) was prepared and divided into three groups. To create different acidic saliva media, pH 1.2 (group 1) and pH 2.5 (group 2), hydrochloric acid (HCl), which is the main component of gastric acid, was used. The Fusayama solution with a neutral pH level of 5.8 (group 3) was kept as the control group. Microhardness, XRD and SEM analyses were performed.