Öğretmenlerin sınıf yönetimi anlayışları ile sınıf iklimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between teachers' classroom management style and classroom climate
- Tez No: 875249
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR BALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi Anlayışı, Demokratik Sınıf Yönetimi Anlayışı, Otoriter Sınıf Yönetimi Anlayışı, Sınıf İklimi, Classroom Management Styles, Democratic Classroom Management Style, Authoritarian Classroom Management Style, Classroom Climate
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin algılarına göre öğretmenlerin sınıf yönetimi anlayışları ile sınıf iklimi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda nicel araştırma yöntemleri kullanılan bu araştırma, betimsel ve ilişkisel modelle tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim öğretim yılında, Ağrı ilindeki devlet ortaokullarında öğrenim gören 5., 6., 7. ve 8. sınıf ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma örneklemi uygun örnekleme yoluyla belirlenmiştir. Ortaokul öğrencilerinin anket sorularına verdiği yanıtlar incelenmiş, eksik veya hatalı yanıtlanan cevaplar analizler ile ayıklandıktan sonra araştırmanın analizleri 6 farklı ortaokulda öğrenim gören 580 öğrenciden elde edilen veriler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“Sınıf Yönetimi Anlayışları Ölçeği”ve“Öğrenciler Tarafından Algılanan Sınıf İklimi Ölçeği”ile elde edilmiştir. Araştırmada öğretmenlerin sınıf yönetimi anlayışları, otoriter ve demokratik sınıf yönetimi anlayışı üzerinden ele alınmıştır. Araştırmanın verileri SPSS (21) ve AMOS (21.0.0) programları kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen ölçümlerin geçerliklerini test etmek için doğrulayıcı faktör analizi, güvenirliklerini test etmek için ise Cronbach's Alpha iç tutarlık katsayısı kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğrencilerin otoriter sınıf yönetimi anlayışı algıları ile sınıf iklimi algıları arasında negatif yönde zayıf düzeyde (r= -.22) ve öğrencilerin demokratik sınıf yönetimi anlayışı algıları ile sınıf iklimi algıları arasında pozitif yönde güçlü düzeyde (r= .63) anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin, öğretmenlerinin otoriter sınıf yönetimi anlayışlarına ilişkin algılarının“Orta Düzeyde Katılıyorum”düzeyinde olduğu (X̄= 2.62), demokratik sınıf yönetimi anlayışlarına ilişkin algılarının“Çoğunlukla Katılıyorum”düzeyinde olduğu (X̄= 3.45), sınıf iklimi algılarının ise“Çoğunlukla Katılıyorum”düzeyinde olduğu (X̄= 3.59) tespit edilmiştir. Erkek öğrencilerin kız öğrencilere kıyasla öğretmenlerini daha otoriter sınıf yönetimi anlayışına sahip olduğu şeklinde algıladıkları ve daha olumsuz bir sınıf iklimi algısına sahip oldukları tespit edilmiştir. Otoriter ve demokratik sınıf yönetimi anlayışlarının birlikte, sınıf iklimine ilişkin varyansın % 40'ını açıkladığı fakat otoriter sınıf yönetimi anlayışının sınıf ikliminin anlamlı bir yordayıcısı olmadığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara dayanarak, demokratik sınıf yönetimi anlayışının benimsenmesinin, sınıf iklimini daha olumlu hale getirmeye katkıda bulunacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between teachers' classroom management styles and classroom climate according to the perceptions of middle school students. In line with this purpose, this research, which uses quantitative research methods, was designed with a descriptive and correlational model. The population of the study consists of 5th, 6th, 7th, and 8th grade middle school students studying in public middle schools in Ağrı province in the 2023-2024 academic year. The research sample was determined through convenience sampling. Secondary school students' responses to the survey questions were examined and after the missing or incorrect answers were eliminated through analysis, the analysis of the research was carried out with the data obtained from 580 students studying in 6 different secondary schools. The research data were obtained through“Personal Information Form”,“Classroom Management Styles Scale”and“ Classroom Climate Perceived by Students Scale (CCPSS) ”. In the study, teachers' classroom management styles were analyzed through authoritarian and democratic classroom management styles. The data were analyzed using SPSS (21) and AMOS (21.0.0) softwares. Confirmatory Factor Analysis was used to test the validity of the measurements and Cronbach's Alpha internal consistency coefficient was used to test reliability. According to the findings of the study, it was determined that there was a negative and weak level correlation between students' perceptions of authoritarian classroom management and classroom climate (r= -.22), and positive and strong level correlation between students' perceptions of democratic classroom management and classroom climate (r= .63). It was determined that students' perceptions of their teachers' authoritarian classroom management style were at the level of“Moderately Agree”(X̄= 2.62), their perceptions of their teachers' democratic classroom management style were at the level of“Mostly Agree”(X̄= 3.45), and their perceptions of classroom climate were at the level of“Mostly Agree”(X̄= 3.59). Compared to female students, male students perceived their teachers as having a more authoritarian classroom management style and had a more negative classroom climate perception. It was determined that authoritarian and democratic classroom management styles together explained 40% of the variance of classroom climate but authoritarian classroom management style was not a significant predictor of classroom climate. Based on the findings, it can be said that adopting a democratic classroom management style will contribute to making the classroom climate more positive.