Baskı sanatlarında çağdaş pentürel uygulamalar ve teknikler
Contemporary painterly techniques and applications in printmaking arts
  1. Tez No: 875497
  2. Yazar: SENA BİNİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. CEREN BULUT YUMRUKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Pentür, Çağdaş Baskı Teknikleri, Grafik Baskı Sanatı, 20. Yüzyıl Sanatı, Modern Sanat, Painting, Contemporary Printmaking Techniques, Graphic Printmaking Art, 20th Century Art, Modern Art
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tez, grafik baskı tekniklerinde kullanılan çağdaş ve yenilikçi teknikler ile pentürel uygulamaları ele almaktadır. Çalışma, grafik baskı sanatının tarihsel gelişiminden başlayarak geleneksel baskının tarihi gelişimini ilk bölümde incelemektedir. Modern kavramı, 20. yüzyıl ile değişen toplum yapısı ve sanatın tasvirden uzaklaşarak farklı ifade arayışlarına girmesi ile paralellik gösteren deneysel baskı denemeleri sanatçı örnekleri üzerinden analiz edilmiştir. Atölye 17 döneminden ABD'deki çağdaş baskı resim tekniklerinin kullanımına kadar uzanan örneklerle, baskının çeşitli sanatçı tarzlarıyla nasıl uyum sağladığı ve pentürel etkilere imkân verdiği araştırılmıştır. Bu süreçte sosyolojik ve kültürel yapı gibi arka planlarla bağlam kurulmuştur. Tez, baskı tekniklerinin sanat değeri ve estetik etkilerini vurgulayarak, bu tekniklerin sanatsal ifadeye katkısını irdelemektedir. Son bölümde ise, Türk ve dünya sanatından güncel sanatçı örnekleriyle desteklenmiş ve soyut pentürel etkilerle baskı çalışmaları yapılmıştır. Bu kapsamda, baskı sanatının günümüzdeki değeri ve estetik potansiyeli, tarihsel süreç ve sanatsal yenilikler ışığında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores contemporary and innovative techniques and painterly applications used in printmaking. The study begins with the historical development of printmaking, examining traditional printmaking's historical progression in the first section. It analyzes the concept of modernity and how experimental printmaking trials have paralleled the changing societal structure and the shift away from depiction towards different modes of expression in the 20th century, using examples from various artists. Examples range from the Atelier 17 period to the use of contemporary printmaking techniques in the United States, investigating how various artistic styles have adapted to and benefited from printmaking, allowing for painterly influences. This research establishes connections with sociological and cultural contexts. The thesis emphasizes the artistic value and aesthetic impacts of printmaking techniques, exploring their contributions to artistic expression. In the final section, current examples from Turkish and international artists are provided, and printmaking works incorporating abstract painterly influences are presented. This study analyzes the contemporary significance and aesthetic potential of printmaking, illuminated by historical processes and artistic innovations.