Proksimal femur tümör rezeksiyon protezi ile tedavi edilen periprostetık eklem enfeksiyonu ve ileri kemik defekti olan olguların sonuçları
Treatment results of cases of periprosthetic joint infection and advanced bone defects using proximal femur tumor resection prothesis
  1. Tez No: 875564
  2. Yazar: NELO JOAO ZECA CHIHAL LIMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VASFİ AKINCI KARATOSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: tümör protez, revizyon, periprostetik enfeksiyon ve kemik defekt, tumor prosthesis, revision, periprosthetic infection, bone defect
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Revizyon kalça cerrahisinde ciddi proksimal femoral kemik kaybıyla başa çıkmak zorlu bir rekonstrüktif sorundur. Proksimal femoral rezeksiyon protez (PFRP), ciddi proksimal femoral kemik kaybının tedavisi için bir seçenektir. PFRP kolay bir şekilde erişilebilir, uyarlanabilir ve çok yönlü ve erken mobilizasyon ve rehabilitasyona izin vermesi nedeniyle yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında 2010-2022 tarihleri arasında tek cerrahi tarafından, periprostetik eklem enfeksiyon nedeniyle iki aşamalı tedavisi sonucu ve ileri kemik defekti olan olguların tedavisinde proksimal femur rezeksiyon protez (PFRP) uygulanan hastaların radyolojik ve klinik değerlendirilmesi retrospektif olarak incelemiştir. Ayrıca takip edilen hastalarda PFTRP nedeniyle oluşan komplikasyon tipi ve PFRP uygulanan olgulardaki fonksiyonel sonuçları incelenmiştir. Çalışmamıza 51 hasta [33 (%64.7) kadın, 18 (%35.3) ise erkek hasta, ortalama yaşı 63 (dağılım 35-98)] dahil edilmiştir. Hastaların ortalama takip süresi 68 (12–132ay). Proksimal tümör femur rezeksiyon protez uygulanmadan önce hastaların aynı bölgesinde geçirdikleri operasyon (örneği debridman, revizyon vs.) sayısı incelendiğinde ortalama 3,63 (1-13) operasyon geçirdikleri görüldü. PFRP endikasyonu arasında; 34 (%66,7) Artroplasti veya Osteosentez PEE tedavisi sonrası kemik defekti nedeniyle PFRP opere olan ve 17 (%33,3) Proksimal femurda ileri defekti (2 Vancouver tip B2 periprostetik kalça kırık , 4 başarısız osteosentez sonrası, 9 proksimal femurda non-union/deformite/osteomiyelit ve 2 kalça artroplasti sonrası aseptik gevşetme) nedeniyle PFRP uygulanan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalarda 12 (%23,6) mekanik, 11 (%21,5) non-mekanik ve 2 (%3,9) hastada eş zamanlı mekanik ve non-mekanik komplikasyon görülmüştür. Mekanik komplikasyon içerisinde en sık görülen komplikasyon tipi 1A-dislokasyon % 25,5(13/24), iken non- mekanik komplikasyon içerisinde en sık görülen komplikasyon tipi – enfeksiyon %25,5 (13/24) takip etmektedir. Genel olarak hastalarımız ele alındığında tüm serilerdeki ortalama MSTS skoru %68.75 (dağılım %23 - %93) olarak bulundu. Revizyonsuz protez sağ kalımı, 5 yılda % 82 iken 10 yılda %40'tir. Proksimal femur rezeksiyon protezi; geniş proksimal femoral kemik kaybı (Paprosky defektleri 3B ve 4) olgularında kullanılabilecek iyi fonksiyonlu, kabul edilebilir düzeyde komplikasyon oranı olan bir tedavi seçenektir.
Özet (Çeviri)
Managing severe proximal femoral bone loss in revision hip surgery poses a challenging reconstructive problem. Proximal femoral resection prosthesis (PFRP) is an option for treating severe proximal femoral bone loss. PFRP is widely used because it is easily accessible, adaptable and versatile, and allows early mobilization and rehabilitation. In this study, we aimed to retrospectively analyze the radiological and clinical outcomes of PFRP in the treatment of cases of advanced bone defect after periprosthetic joint infection and other non-oncological etiology at a single center ( Dokuz Eylül University Hospital Department of Orthopedics and Traumatology ) between 2010-2022. The complication type related with this prothesis as well as the functional outcomes of the patients, were examined. There were 51 patients [33 (64.7%) female and 18 (35.3%) male patients, average age 63 (range 35-98)] included in our study. The average follow-up period of the patients was 68 months (12–132 months). The patients had an average of of 3.63 (1-13) operations (e.g. debridement, revision, etc.) in the same area before the PFRP implantation. Indications for surgery included; 34 (66%.7) bone defect due to 2 stage treatment of periprosthetic infection following total hip arthroplasty for hip artroplasty or osteonsynthesis, 17 (33.3%) proximal femur advanced bone defect (2 Vancouver type B2 periprosthetic hip fracture, 4 failed osteosynethesis, 9 proximal femur non-union/deformity/ osteomiyelit and 2 aseptic hip arthropasty failure). In the patients, 12 (23.6%) patients had mechanical, 11 (21.5%) non-mechanical, and 2 (3.9%) patients had simultaneous mechanical and non-mechanical complications. Considering our patients in general, the average MSTS score in all series was found to be 68.75% (range 23% - 93%). Prosthesis survival without revision is 82% at 5 years and 40% at 10 years. Proximal femur resection prosthesis is an treatment option that provides good functional results with acceptable complications rate in cases of extensive proximal femoral bone loss (Paprosky defects 3B and 4).