Pandemi kapsamında uzaktan çalışma
Remote work within the context of the pandemic
- Tez No: 875578
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR OĞUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan çalışma, Evde çalışma, Tele çalışma, Pandemi, Covid-19, Remote working, Working from home, Teleworking, Pandemic, Covid-19
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Pandemi kapsamında uzaktan çalışmanın incelendiği bu tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kavramsal olarak esneklik, esneklik türleri ve iş hukukunda esnekliğin doğurduğu hukuki sonuçlar uzaktan çalışma şeklinin tarihsel süreç içerisindeki gelişimi ile birlikte ele alınırken ikinci bölümde 4857 sayılı İş Kanunu'nda tanımlandığı şekli ile“uzaktan çalışma”başlığı altında evde çalışma ve tele çalışma türleri, uygulamada ortaya çıkan farklı uygulanma biçimleri ve Covid-19 pandemisi ile birlikte uzaktan çalışmaya geçme kavramları üzerinde durulmuştur. Son olarak çalışmanın üçüncü bölümünde ise uzaktan çalışma sözleşmesinin doğurduğu hak ve borçlar bireysel iş hukuku, toplu iş hukuku, sosyal güvenlik hukuku ve iş sağlığı ve güvenliği hükümleri çerçevesinde incelenmiş olup ayrıca bu bölümde pandemi sonrasında tartışılmaya başlanan ulaşılamama hakkı, uzaktan çalışanın özel hayatının korunması, sendikal hakların kullanımı, uzaktan çalışma halinde iş kazasının tespiti, Covid-19'un uzaktan çalışanlar için meslek hastalığı sayılıp sayılmaması ile meslek hastalığı bakımından teknostres gibi yeni psikososyal durumlara yer verilerek bu yeni organizasyon biçiminin uygulanmasında ortaya çıkabilecek sorunlar tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, focusing on remote work within the context of the pandemic, consists of three main sections. In the first chapter, the concept of flexibility under the title of flexible employment relationships, flexibility in labor law, and the historical development of remote work after the Industrial Revolution and post-Covid-19 pandemic are discussed using national and international legal sources. The second chapter delves into the concept of remote work, establishment and elements of remote work contracts, various forms of remote work, the transition to remote work implementation, and its impact on working conditions. Finally, in the third chapter of this study, the individual labor law implications of remote work are explored, encompassing rights and obligations arising from remote work, the emergence of the right to disconnect as a new concept, the protection of the privacy of remote workers, and the examination of trade union rights such as the right to join a union, benefit from union activities, and the right to strike from the perspective of collective labor law. Furthermore, the employer's responsibilities arising from occupational health and safety in terms of social security law are discussed. Additionally, the section addresses distinct issues related to remote work contracts, such as the classification of remote work accidents and occupational diseases, as well as whether Covid-19 qualifies as an occupational disease for remote workers. Through identifying potential challenges that may arise in the implementation of this new organizational form, the study endeavors to propose recommendations to address these issues.