Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık davranışı arasındaki ilişki: Örgüt ikliminin rolü ( Bayburt ili öğretmenler örneği )
The relationship between organizational justice and organizational commitment behavior: The role of organizational climate (Bayburt province teachers example)
- Tez No: 875577
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FETULLAH BATTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim ve organizasyon, örgütsel adalet, örgütsel bağlılık, örgüt iklimi, Management and organization, organizational justice, organizational commitment, organizational climate
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı, Bayburt ilindeki öğretmenlerin örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık davranışları arasındaki bağlantıda örgüt ikliminin rolünün bulunup bulunmağıdını belirlemektir. Tez çalışmasının tanımlamalar bölümünde, örgütsel adalet, örgüte bağlılık ve örgüt iklimi kavramları alt boyutlarıyla birlikte açıklanmıştır. Alan yazında bu üç değişkenle ilgili yapılan ampirik çalışmalar incelenmiş ve bu doğrultuda araştırma modeli oluşturularak hipotezler geliştirilmiştir. Hipotezlerin analiz edilebilmesi amacıyla anket tekniğiyle Bayburt ilinde öğretmenlik yapan 401 gönüllü öğretmenden veri alınmış ve SPSS ve AMOS programları vasıtasıyla analizler gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler neticesinde araştırmaya konu değişkenleri arasında pozitif ve anlamlı ilişkilerin var olduğu ayrıca örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki örgüt ikliminin kısmi aracılık etkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether there is a role of organisational climate in the connection between organisational justice and organisational commitment behaviours of teachers in Bayburt province. In the definitions section of the thesis, the concepts of organisational justice, organisational commitment and organisational climate are explained together with their sub-dimensions. Empirical studies on these three variables in the literature were analysed and the research model was formed and hypotheses were developed in this direction. In order to analyse the hypotheses, data were collected from 401 volunteer teachers teaching in Bayburt province through questionnaire technique and analyses were carried out through SPSS and AMOS programs. As a result of the analyses, it was determined that there are positive and significant relationships between the variables subject to the research and the partial mediating effect of organisational climate between organisational justice and organisational commitment.