İstanbul'daki Tıp fakültesi öğrencilerinde çoklu ekran bağımlılığı ve akademik erteleme eğilimi ilişkisi
The relationship between multi-screen addiction and academic procrastination tendency in Medical Faculty students in İstanbul
- Tez No: 875625
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN PALA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akademik Erteleme, Çoklu Ekran Bağımlılığı, Tıp Fakültesi Öğrencisi, Academic procrastination, Multiple Screen Addiction, Medical Student
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Çalışmamızda İstanbul'da okuyan tıp fakültesi öğrencilerinde çoklu ekran bağımlılığı ve akademik erteleme eğilimi arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmamız tanımlayıcı karakterde planlanmıştır. İstanbul'da okuyan 416 tıp fakültesi öğrencisi ve 01.03.2024-01.05.2024 tarihleri arasında yapılmıştır. Tüm katılımcılara Sosyodemografik veriler anketi, Çoklu Ekran Bağımlılığı Ölçeği ve Tuckman Akademik Erteleme ölçeği yüz yüze ve gerektiğinde online ortamda uygulanmıştır. Tüm istatistiksel analizler IBM SPSS sürüm 25.0 (SPSS Inc., Chicago, Illinois, ABD) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %61,8'i 18-22 yaş arasında ve %58,4'ü kadındı. %51,2'sinin Sağlık Bilimleri Üniversitesinde (SBÜ) okuduğu ve %20,4'ünün tıp fakültesi 3. Dönemde okuduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin %63.9'unda çoklu ekran bağımlılığı tespit edilmiştir. ÇEBÖ toplam ile TAEÖ toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır. Yaş grubu 18-22 arasında olanların, 23 yaş ve üstünde olanlara kıyasla ÇEBÖ toplam puanları daha yüksek bulunmuştur. Yaş ve sınıf değişkenlerinin ÇEBÖ ve TAEÖ toplam puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturmadığı saptanmıştır. ÇEBÖ ölçeğine göre bağımlı olarak değerlendirilen %63,9'unun, bağımlı olmayan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek akademik erteleme eğilimine sahip oldukları tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda tıp fakültesi öğrencilerinde ekran bağımlılığının yaygın olduğu ve çoklu ekran bağımlılığı ile akademik erteleme eğilimi arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Öğrenilmesinde çokça zihin emeği gereken hekimlik gibi birçok meslekte akademik erteleme bireylerin öğrenim hayatını ve mesleki başarılarını sekteye uğratmaktadır. Ekran bağımlılığının ve bununla ilişkili olarak akademik ertelemenin önüne geçilmesi bireylerde akademik başarının ve dolaylı olarak da mesleki yetkinliğin korunmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to reveal the relationship between multi-screen addiction and academic procrastination among medical students studying in Istanbul. Materials and methods: This study was planned to have a descriptive character. It was conducted between 01.03.2024-01.05.2024 among 416 medical students studying in Istanbul. Sociodemographic data survey, Multiple Screen Addiction Scale (MSAS) and Tuckman Academic Procrastination Scale (TAPS) were administered to all participants face to face and online when necessary. All statistical analyzes were performed using IBM SPSS version 25.0 (SPSS Inc., Chicago, Illinois, USA). Findings: 61.8% of the participants were between the ages of 18-22 and 58.4% were women. It was determined that 51.2% of them were studying at the University of Health Sciences (UHS) and 20.4% were studying in the 3rd year of medical school. Multiple screen addiction was detected in 63.9% of the students. A statistically significant difference was found between MSAS total and TAPS total scores. MSAS total scores were found to be higher in those aged between 18-22 compared to those aged 23 and over. It was determined that age and grade variables did not create a statistically significant difference in the total scores of MSAS and TAPS. It was determined that 63.9% of the students who were considered addicted according to the MSAS scale had a statistically significantly higher academic procrastination tendency than the non-addict group. Results: In our study, it was found that screen addiction is common among medical school students and there is a significant relationship between multiple screen addiction and academic procrastination. In many professions such as medicine, which requires a lot of mental effort to learn, academic procrastination disrupts the education life and professional success of individuals. Preventing screen addiction and related academic procrastination will ensure the preservation of academic success and, indirectly, professional competence in individuals.