Diplomasi gazeteciliğinin uluslararası iletişim işlevleri: Türkiye üzerine bir inceleme
International communication functions of diplomatic journalism: A review on Turkey
- Tez No: 875693
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ARKLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Journalism, International Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Diplomasi Gazeteciliği, Diplomasi Muhabirliği, Uluslararası İletişim, Uluslararası İlişkiler ve Medya, Diplomatic Journalism, Diplomatic Correspondent, International Communication, International Relations and Media
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Bireylerin günlük yaşamda haber alma ve haber verme eylemleri farklı uluslar arasında da söz konusudur. Bu enformasyon akışını sağlayan birçok iletişim kanalı vardır. Bunlardan biri de kitle iletişim araçlarında yer alan haberlerdir. Bu haberler birçok konu başlığına ayrılmakta ve ayrımlardan birini de uluslararası haberler oluşturmaktadır. Uluslararası haberlerin önemli bir ayağını oluşturan diplomasi haberleri, farklı ülkelerin dış işlerine ve siyasetine yönelik konuları kapsamaktadır. Uluslararası iletişimde aracılık rolü bulunan diplomasi gazeteciliği çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı diplomasi gazeteciliği alanında tecrübesi olan kişilerin deneyimlerinden hareketle diplomasi gazeteciliğinin uluslararası iletişimdeki işlevlerini tespit etmek; diplomasi gazeteciliğini etkileyen unsurları belirlemektir. Bu amaçla nitel araştırma yöntemi ile tasarlanan çalışmada kartopu örneklem tekniğiyle ulaşılan 21 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Farklı medya mecralarında çeşitli görevlerde bulunan katılımcıların ortak noktası geçmişte ya da hâlihazırda diplomasi muhabirliği yapmış ya da yapıyor olmalarıdır. Çevrimiçi görüntülü görüşme tekniği kullanılarak toplanan verilerin transkripsiyonu neticesinde 324 sayfalık bir doküman elde edilmiştir. Ulaşılan verilerin analiz edilmesinde tematik veri analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda; diplomasi gazeteciliğinin uluslararası iletişimde farklı şekilde birçok rol üstlendiğine ulaşılmıştır. Diplomasi muhabirleri uluslararası iletişimin çok önemli bir parçası ve uluslararası iletişim zincirinin en önemli halkası olarak değerlendirilmektedir. Çalışmada elde edilen bir diğer sonuç ise diplomasi muhabirleri ülkelerinin temsilcisi olarak konumlandırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The actions of individuals in receiving and giving news in daily life also exist among different political structures. There are many tools that provide this news feed. One of them is the news presented by mass media. These news are divided into many subject headings and one of them is international news. Diplomacy news, which constitutes an important pillar of international news, comprises issues related to the foreign affairs and politics of different countries. Diplomatic journalism, which has an intermediary role in international communication, is the main subject of this study. The aim of this study is to determine the functions of diplomatic journalism in international communication based on the experiences of journalists working in the field of diplomatic journalism; to determine the elements affecting diplomatic journalism. In this study, which was designed with the qualitative research method, semi-structured interviews were conducted with 21 participants. The snowball sampling technique was used in the study. The common feature of these participants is that they all have experience in the field of diplomatic journalism. Interviews were conducted via Zoom, Whatshapp, Instagram. Thematic data analysis method was used in the analysis of the data. As a result of the study, it has been found that diplomatic journalism undertaken many roles in international communication in different ways. Diplomatic correspondents are considered to be a very important part of international communication and the most important link in the international communication chain. Another result obtained in the study is that diplomatic correspondents are positioned as representatives of their countries.