Benign paroksismal pozisyonel vertigo hastalarında indirgenmiş/oksitlenmiş glutatyon ve tiyol/disülfid dengeleri
Reduced/oxidized glutathione and thiol/disulfide balances in patients with benign paroxysmal positional vertigo
  1. Tez No: 875842
  2. Yazar: UTKU GÖRKEM ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALIŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Kulak Burun ve Boğaz, Biochemistry, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: BPPV, oksidatif stres, tiyol, disülfit, glutatyon, BPPV, oxidative stress, thiol, disulfide, glutathione
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Benign pozisyonel paroksismal vertigo (BPPV) vertigonun dünyadaki en yaygın nedenidir. BPPV patofizyolojisinde oksidatif stresin rolü olduğu düşünülmektedir. Canlılarda tiyol (sülfidril, SH) gruplarının birçok fonksiyonunun yanında önemli antioksidan özellikleri bulunmaktadır. Tiyol-disülfit homeostazis sistemleri, tiyol seviyeleri ile antioksidan kapasiteyi ve disülfit (SS) formu ile oksidatif durumu yansıtan hücre içi ve hücre dışında önemli oksidatif stres belirteçlerindendir. Bu çalışmada; BPPV tanısı almış hastaların hücre içi yükseltgenmiş- indirgenmiş glutatyon (GSSG-GSH) ve hücre dışı tiyol-disülfit (SH-SS) dengeleri parametrelerinin sağlıklı gönüllüler ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif gözlemsel araştırma olarak tasarlanan bu çalışmaya baş dönmesi şikayeti ile hastaneye başvurup BPPV tanısı alan hastalar ve sağlıklı gönüllüler (kontrol grubu) dahil edildi. Tüm gönüllülerden tam kan örneği ve serum örneği alındı. Alınan tam kan örneklerinden GSSG-GSH dengesi parametreleri olan GSH, Total GSH, GSSG ve GSSG/GSH yüzdesi belirlendi ve alınan serum örneklerinden SH-SS dengesi parametreleri olan SH, Total SH, SS ve SS/SH yüzdesi değerleri belirlendi. Bulgular: Çalışmaya 43 hasta ve 43 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Hasta grubu ve kontrol grubu arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı (p > 0,05). Hasta grubunda antioksidan parametre düzeylerinin (GSH, SH) kontrol grubuna göre düşük, oksidan parametre düzeylerinin (GSSG, SS) ve oksidan/antioksidan oranlarının (GSSG/GSH, SS/SH) ise kontrol grubuna göre yüksek olduğu tespit edildi (hepsi için p < 0,05). Sonuç: Bu çalışmada BPPV'li hastalarda hücre içi GSSG-GSH ve hücre dışı SH-SS denge parametrelerinin okside formlar yönüne kaydığı görülmüştür ve bu durum BPPV patofizyolojisinde oksidatif stresin rol aldığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Benign positional paroxysmal vertigo (BPPV) is the most common cause of vertigo worldwide. Oxidative stress is thought to play a role in the pathophysiology of BPPV. In living organisms, thiol (sulfhydryl, SH) groups have important antioxidant properties as well as many functions. Thiol-disulfide homeostasis systems are important intracellular and extracellular markers of oxidative stress, reflecting antioxidant capacity by thiol levels and oxidative status by disulfide (SS) form. The aim of this study was to compare the intracellular oxidized-reduced glutathione (GSSG-GSH) and extracellular thiol-disulfide (SH-SS) balance parameters of patients diagnosed with BPPV with healthy volunteers. Materials and Methods: This study was designed as a prospective observational study and included patients admitted to hospital with dizziness and diagnosed with BPPV and healthy volunteers (control group). Whole blood and serum samples were collected from all volunteers. The GSSG-GSH balance parameters GSH, Total GSH, GSSG and GSSG/GSH percentage were determined from the whole blood samples and the SH-SS balance parameters SH, Total SH, SS and SS/SH percentage were determined from the serum samples. Results: The study included 43 patients and 43 healthy volunteers. No significant difference was found between the patient group and the control group in terms of age and gender. (p > 0.05). Antioxidant parameter levels (GSH, SH) were lower in the patient group compared to the control group, whereas oxidant parameter levels (GSSG, SS) and oxidant/antioxidant ratios (GSSG/GSH, SS/SH) were higher in the patient group compared to the control group (p < 0.05 for all). Conclusion: In this study, intracellular GSSG-GSH and extracellular SH-SS balance parameters were found to be shifted towards oxidized forms in patients with BPPV, suggesting that oxidative stress is involved in the pathophysiology of BPPV.