Uluslararası insan hakları hukuku ışığında çocukların eğitim hakkı
The right to education of children in light of international human rights law
- Tez No: 875894
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TİJEN DÜNDAR SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Hakları, Eğitim Hakkı, Azerbaycan
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tarih boyunca“çocuk”kavramı toplumsal yapılara, kültürlere, inançlara ve ekonomilere göre değişikliklere uğramıştır. Çocuk hakları geniş anlamda sosyal, felsefi, ahlaki ve hukuki boyutları kapsayan evrensel bir kavramı kapsamaktadır. Eğitim; sosyal, kültürel, politik ve bireysel olmak üzere birçok boyutu kapsayan ve devam eden bir süreçtir. Kendine has özellikleri nedeniyle eğitim hakkı çok sayıda uluslararası belgede tanınmış ve vurgulanmıştır. Çalışmamızda çocuklar için temel bir hak olarak eğitimin öneminin vurgulanması, Azerbaycan hukukunda ve uluslararası hukuktaki gelişiminin incelenmesi ve mevcut durumunun değerlendirilmesi üzerine odaklanılmaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çocuk, çocuk hakları kavramları ve eğitim kavramının genel çerçevesini inceleyeceğiz. İkinci bölümde uluslararası sözleşmeler ışığında çocukların eğitim hakkı uluslararası belgelerde irdelenmektedir. Son bölümde ise çocuk hakları ve eğitim hakkı Azerbaycan Cumhuriyeti perspektifinden ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, the concept of“child”has experienced changes according to social structures, cultures, beliefs, and economies. Child rights encompass a universal concept that includes broad social, philosophical, moral, and legal dimensions. Education is a continuous process that contains many dimensions, including social, cultural, political, and individual aspects. Due to its unique characteristics, the right to education has been recognized and highlighted in numerous international documents. Our study focuses on highlighting the significance of education as a fundamental right for children, inspecting its development in Azerbaijani law and international law, and assessing its current situation. The study consists of three parts. In the first part, we will examine the general context of the concepts of child, child rights, and education. In the second part, the right to education of children will be examined in international documents. Finally, in the third part, child rights and the right to education will be discoursed from the perspective of the Republic of Azerbaijan.