Damak yarığı onarımı yapılan hastalarda ameliyat pozisyonu ve süresinin optik sinir kılıfı çapına etkisi: Kontrollü klinik çalışma
The effect of surgery position and duration on optical nerve sheet diameter in patients with cleft palate repair: Controlled clinical study
- Tez No: 677680
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİŞ ALTINDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Optik sinir kılıf çapı, Boyun ekstansiyonu, Çocuk, Yarık damak, İntrakranial basınç, Kafa içi basıncı, Palatoplasti, optic nerve sheath diameter, neck extension, pediatric anesthesia, cleft palate, intracranial pressure, palatoplasty
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Yarık damak onarımı yapılan hastalarda pozisyon, ağız ekartörü kullanımı ve ameliyat süresinin ultrasonografik optik sinir kılıf çapı (OSKÇ) üzerine etkileri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif kontrollü çalışmamıza ASA skoru I-II olan 6 ay-3 yaş arası çocuklar dahil edilmiştir. Grup D'ye boyun ekstansiyon pozisyonunda ve ağız ekartörü kullanılarak yarık damak onarımı yapılan hastalar, Grup S'ye ise supin pozisyonda alt ürogenital cerrahi (inmemiş testis, bilateral inguinal herni, distal hipospadias, sünnet) geçiren hastalar alınmıştır. Grup D'deki hastalarda entübasyondan sonra supin pozisyonda (T1), boyun ekstansiyona alındığında (T2), ağız ekartörü yerleştirildiğinde (T3), cerrahi alana 1/100.000'lik adrenalin uygulandıktan sonra (T4), cerrahinin sonunda boyun ekstansiyonda ve ağız ekartörü çıkarılmadan (T5), ağız ekartörü çıkarıldıktan sonra ve boyun ekstansiyondayken (T6), supin pozisyonda ve ekstübasyondan önce (T7) KAH, arter basınçları, SpO2, EtCO2, vücut sıcaklığı, tidal volüm, dakika solunum sayısı, PTEPE ve PEEP kaydedilmiştir. Grup S'de ise aynı hemodinamik ve solunumsal veriler entübasyondan sonra (T1), cerrahi süresince 15 dakika aralıklarla (T2, T3, T4, T5, T6) ve cerrahinin sonunda ekstübasyondan önce (T7) supin pozisyonda kaydedilmiştir. OSKÇ ölçümleri Grup D'de T1, T2, T5, T6, T7; Grup S'de ise T1, T7 zamanlarında yapılmıştır. Bulgular: Ultrasonografik OSKÇ ölçümü açısından Grup D'de T1 dönemine göre T2, T5 ve T6 dönemlerinde artış saptanırken (p0,05). Grup S'de OSKÇ değerleri karşılaştırıldığında, T1 ve T7 dönemleri arasında fark saptanmadı (p>0,05). Gruplar arasında, T1 ve T7 dönemlerindeki OSKÇ değerleri karşılaştırıldığında fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda yarık damak onarımı yapılan hastalarda boyun ekstansiyonu ve ağız ekartörü kullanımının optik sinir kılıf çapını artırdığı, ancak ekartör çıkarılıp supin pozisyon verildiğinde OSKÇ'nın başlangıç değerine döndüğü bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to study the effect of patient position and mouth gag use on optic nerve sheath diameter in patients undergoing cleft palate repair. Materials and methods: This prospective controlled trial included ASA class I-II children, aged between 6 months and 3 years. Group D patients had cleft palate repair surgery with their necks in extended position and a mouth gag in place. Group S patients had urogenital surgery (cryptorchidism, inguinal hernia, distal hypospadias, or circumcision) in supine position. For group D, heart rate, blood pressure, peripheral oxygen saturation, end-tidal carbon dioxide, temperature, tidal volume, respiratory frequency, peak airway pressure and positive end expiratory pressure were recorded after intubation in supine position (T1), after neck extension (T2), after mouth gag placement (T3), after infiltration of 1/100.000 adrenalin in the surgical field (T4), post-surgically before removal of mouth gag with neck still extended (T5), after removal of mouth gag with neck still extended (T6), and in supine position prior to extubation (T7). For group S, same measurements were recorded after intubation in supine position (T1), throughout the surgery in 15 minute intervals (T2-T6), and post-surgically prior to extubation (T7). Ultrasonographic ONSD measurements were taken at T1, T2, T5, T6 and T7 in group D and at T1 and T7 in group S. Results: In group D, ultrasonographic measurement of ONSD increased significantly from T1 to T2, T5 and T6 (p0.05). In group S, there was no difference between ONSD measurements at T1 and T7 (p>0.05). Conclusion: We observed an increase in optic nerve sheath diameter in cleft palate repair patients with neck extension and mouth gag use. ONSD returned to baseline levels after removal of mouth gag and release from neck extension to supine position.