Üç boyutlu yazıcı ile farklı dentalreçinelerden farklı kürleme süreleri ileüretilen inley restorasyonların doğruluğunundeğerlendirilmesi
Evaluation of the accuracy of inlayrestorations produced with a 3D printer fromdifferent dental resins with different curi̇ngtimes
- Tez No: 875994
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LATİFE ALTINOK UYGUN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu baskı, dental reçine, inley, indirekt restorasyon, 3D printing, dental resin, inlay, indirect restoration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; üç boyutlu yazıcı ile farklı daimî dental reçinelerden, üç farklı kürleme süresi uygulanarak üretilen inley restorasyonların yüzey doğruluklarının tersine mühendislik yazılım programı aracılığıyla incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Mandibular birinci molar fantom diş ağız içi tarayıcı ile taranarak dijital ortama aktarıldı. Dijital tasarım programı aracılığıyla inley kavitesi ve inley restorasyon tasarımları hazırlandı. Hazırlanan inley restorasyon tasarımı, üç boyutlu yazıcıya aktarıldı. LCD (sıvı kristal ekran) teknolojisiyle çalışan yazıcı ile üç farklı daimî dental reçinenin (P-Crown V2 Ceramic, Varseo Smile Crown Plus, Saremco Print-Crowntec) her birinden 60 adet inley restorasyon üretildi. Her grup 2000, 4000 ve 6000 atım kürleme sürelerine göre üç alt gruba ayrıldı. Yazıcıya ait üretim parametreleri firma talimatları doğrultusunda ayarlanarak baskı işlemleri gerçekleştirildi. Yazıcı tablasından ayrılan örnekler ilk olarak %99'luk izopropil alkol ile yıkanıp kurutuldu. Sonrasında Otoflash G171 cihazı ile 1.2 bar nitrojen atmosferi altında kürleme işlemleri gerçekleştirildi. Kürlenen örnekler ağız içi dijital tarayıcı ile taranarak dijital veriler bilgisayar ortamına aktarıldı. Her bir örneğin dijital ölçüsü, referans tasarımıyla çakıştırıldı ve yüzey doğruluğu incelendi. Çakıştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS v24.0 istatistik programı yardımıyla analiz edildi. Bulgular: Farklı daimî restorasyon reçineleri arasındaki RMS ortalamaları incelendiğinde; 6000 atım sayısında her üç reçine grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görüldü. 4000 atım kürleme işlemi uygulandığında tüm gruplarda RMS değerinin azaldığı gözlemlendi. En düşük RMS değerleri Crowntec grubunda görülürken, en yüksek RMS değerlerinin ise Senertek grubunda bulunduğu tespit edildi. Sonuç: 3B yazıcılarla aynı üretim protokolünde üretilen restorasyonların yüzey doğruluğu daimî dental reçine çeşidi ve farklı kürleme sürelerinden etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the surface accuracy of inlay restorations produced with three different curing times from different permanent dental resins using a reverse engineering software program. Materials and methods: The mandibular first molar phantom tooth was scanned with an intraoral scanner and digitized. Inlay cavity and inlay restoration designs were prepared using a digital design program. The prepared inlay restoration design was transferred to a three-dimensional printer. Three different permanent dental resins (P-Crown V2 Ceramic, Varseo Smile Crown Plus, Varseo Smile Crown Plus, Saremco Print-Crowntec) were used to create 60 sample groups of each of three different permanent dental resins and 180 sample groups in total. Each group was divided into three subgroups according to 2000, 4000 and 6000 pulses curing times. The production parameters of the printer were adjusted in accordance with the company's instructions and printing processes were carried out. The samples separated from the printer table were first washed with 99% isopropyl alcohol and dried. Afterwards, curing processes were carried out with Otoflash G171 device under 1.2 bar nitrogen atmosphere. The cured specimens were scanned with an intraoral digital scanner and the digital data were transferred to the computer. The digital dimension of each sample was overlaid with the reference design and the surface accuracy was examined. The data obtained as a result of registration were analyzed with the help of SPSS v24.0 statistical program. vii Results: When the RMS (root mean square) values between the different permanent restoration resins were analyzed; a statistically significant difference was observed between all three resin groups at 6000 pulses. At 4000 pulses of curing, RMS values decreased in all groups. The lowest RMS values were observed in the Crowntec group, while the highest RMS values were found in the Senertek group. Conclusion: The surface accuracy of restorations produced with 3D printers in the same production protocol is affected by the type of permanent dental resin and different curing times.