Sosyal hizmet konulu lisansüstü tezlerin incelenmesi
Review of graduate thesis on social work
- Tez No: 876122
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet, Sosyal hizmetler, Lisansüstü tezler, Bibliyografik analiz, Social work, Social services, Graduate theses, Bibliographic analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Sosyal hizmet anabilim dalında ve diğer anabilim dallarında sosyal hizmet konularında hazırlamış lisansüstü tezlerin incelenmesini amaçlayan bu çalışmada Türkiye'deki üniversitelerde 2023 yılına kadar hazırlanmış olan lisansüstü tezler doküman incelemesi yöntemiyle bibliyografik olarak analiz edilmiştir. Buna göre Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Ulusal Tez Merkezi Web sayfası üzerinden çevrim içi olarak erişime açılan sosyal hizmet konusundaki lisansüstü tezler tespit edilmiştir. Ulaşılan tezler sosyal hizmet ve sosyal hizmetler anabilim dalında hazırlananlar, tez adında sosyal hizmet kavramı geçenler ve diğer bütün alanlarda hazırlanmış sosyal hizmetle ilgili tezler olmak üzere üç ana kategoriye ayrılmıştır. Her üç kategorideki tezler de hazırlandıkları yıllara, üniversiteye, tezlerin hazırlandığı dile, türlerine ve sosyal hizmet alanlarına göre ayrı ayrı tasnif edilerek incelenmiştir. Buna ek olarak sosyal hizmet anabilim dalında ve sosyal hizmetler anabilim dalında hazırlanan tezler yöntemlerine göre; tez adında ve diğer bütün alanlarda hazırlanan sosyal hizmetle ilgili olan tezler de hazırlandıkları disiplinlere göre ayrıca analiz edilmiştir. Tezlerin hazırlandıkları disiplinler belirlenirken tezle ilgili tanıtıcı bilgilerden konu sekmesinde tercih edilen ilk kavram dikkate alınmıştır. Bu kapsamda tezin ilk bölümünde sosyal hizmet disiplini ve sosyal hizmet mesleğine, temel kavramlarına ve sosyal hizmet alanlarına değinilmiştir. İkinci bölümde ise tezin metodolojisine yer verilirken, tezin üçüncü bölümünde elde edilen verilerin analizini içeren bulgular ve yorumlara yer verilmiştir. Son bölümde ise elde edilen bulgular tartışılmış ve sosyal hizmet alanındaki lisansüstü tezlerin genel görünümüne ve eğilimine dair sonuçlar verilmiştir. Buna göre araştırma bulguları sosyal hizmet ve sosyal hizmetler anabilim dallarında ve diğer disiplinler tarafından hazırlanan sosyal hizmet konulu tezlerin büyük bir bölümünün Türkçe olarak hazırlandığını ve yüksek lisans düzeyinde olduğunu, tez sayısının yıllara göre arttığını ve en fazla aile, çocuk ve kadın alanlarında tez hazırlandığını göstermektedir. Tezlerin yöntemine bakıldığında ise sosyal hizmet anabilim dalında hazırlanan tezlerde nicel (%45) ve nitel (%44) yöntemin eşit oranda tercih edilmesine rağmen yüksek lisans tezlerinde daha çok nicel yöntemin (% 51,6), doktora tezlerinde ise daha çok nitel yöntemin (%53,7) tercih edildiği tespit edilmiştir. Diğer önemli bir sonuç da farklı disiplinler tarafından sosyal hizmetlerin farklı alanlarında oldukça fazla tez üretilmiş olduğunun tespit edilmiş olmasıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, which aims to examine the postgraduate theses prepared in the department of social work and other departments on social work issues, the postgraduate theses prepared in universities in Türkiye until 2023 were analyzed bibliographically by document review method. Accordingly, postgraduate theses on social work that were made available online through the National Thesis Center Web page of the Presidency of the Council of Higher Education were identified. The theses were divided into three main categories: those prepared in the department of social work and social services, those with the concept of social work in the title of the thesis, and theses on social work prepared in all other fields. Theses in all three categories were classified and analyzed separately according to the years they were prepared, the university, the language in which the theses were prepared, their types and the fields of social work. In addition, theses prepared in the department of social work and the department of social services were analyzed according to their methods, and all theses related to social work in the title of the thesis and in all other fields were analyzed separately according to the disciplines in which they were prepared. While determining the disciplines in which the theses were prepared, the first concept preferred in the subject tab from the introductory information about the thesis was taken into consideration. In this context, in the first part of the thesis, the discipline of social work and social work profession, basic concepts and social work fields are mentioned. In the second part, the methodology of the thesis is given, while the third part of the thesis includes the findings and interpretations including the analysis of the data obtained. In the last chapter, the findings are discussed and conclusions about the general outlook and trend of graduate theses in the field of social work are given. Accordingly, the research findings show that most of the theses on social work prepared by the departments of social work and social services and other disciplines are prepared in Turkish and are at the master's level, the number of theses has increased over the years, and most of the theses are prepared in the fields of family, children and women. Regarding the methodology of the theses, although quantitative (45%) and qualitative (44%) methods were equally preferred in the theses prepared in the department of social work, it was determined that quantitative method was preferred in master's theses (51.6%) and qualitative method was preferred in doctoral theses (53.7%). Another important result is that it has been determined that quite a lot of theses have been produced by different disciplines in different fields of social services.