Lüks ambalajda grafik tasarım ve tasarım çözümlemeleri
Graphic design and design solutions in luxury packaging
- Tez No: 876192
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇINLA ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tipografi, Ambalaj tasarımı, Grafik tasarım, El kremi ambalajı, Sıkılabilir plastik tüp ambalaj, Typography, Packaging design, Graphic design, Hand cream packaging, Squeezable plastic tube packaging
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Geniş ürün yelpazesi ile hayatımızın hemen hemen her alanında evde, işte, sokakta, çantalarımızda ya da masa üzerinde bulundurduğumuz el kremleri herkes tarafından tüketilen kozmetik ürünler arasındadır. Ürün skalasının geniş olması ambalajın rafta görünürlüğünü azaltmaktadır. Ambalajın görünür olması için etkili bir tasarıma ihtiyacı vardır. Yapısal olarak oval ve dar yapıya sahip olan el kremleri zor bir tasarım yüzeyine sahiptir. Bu nedenle araştırma konusu olan sıkılabilir plastik tüp ambalajlar üzerinde mesaj iletme ve ifade gücü yüksek olan, ürünü izleyen ile hızlı ve etkili iletişim kurarak etki yaratan tipografi, ambalajlar üzerinde incelenmiştir. Araştırmada doküman incelemesi yöntemleri kullanılmıştır. Üst hedef kitleye hitap eden lüks ambalajlar arasından 1.000.00 Türk Lirası ve üzerinde fiyatlandırılmış on beş el kremi ambalajı incelenerek elde edilen bulgular ile sonuca varılmıştır. Araştırmada kitaplar, süreli yayınlar, dergi, makale ve yayınlanmış tezlerden yararlanılarak literatür taraması yapılmıştır. Edinilen bilgiler ışığında on beş lüks el kremi ambalajı üzerindeki tipografik düzenlemeler incelenmiştir. Elde edilen bulgular ile ambalajların tipografik düzenlemeleri arasında benzerlikler ve farklılıklar görülmüştür. Bu farklılıklar kendi içlerinde tartışılarak ambalaj tasarımında; marka kimliği, imajı, felsefesi ve ambalaj yapısına göre grafik tasarım unsurlarının şekillendirildiği görülmüştür. Bir grafik tasarım unsuru olan tipografinin ambalajın yapısına göre okunur biçimde tasarlanmasının önem arz ettiği görülmüştür. Ambalaj üzerinde yapılan hiçbir tasarımın tek başına bir şey ifade etmediği ve ambalaj tasarımının bir bütün olduğu sonucuna varılmıştır. Farklı disiplinleri bir araya getiren ambalaj tasarımı üzerinde çok sayıda araştırma yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Hand creams, which we keep in almost every aspect of our lives, at home, at work, on the street, in our bags or on the table, are among the cosmetic products consumed by everyone with their wide product range. A wide product range reduces the visibility of the packaging on the shelf. Packaging needs an effective design to be visible. Hand creams, which are structurally oval and narrow, have a difficult design surface. For this reason, typography, which has high message conveying and expression power and creates an impact by communicating quickly and effectively with the viewer of the product, was examined on the squeezable plastic tube packages, which are the subject of the research. Document review methods were used in the research. A conclusion was reached with the findings obtained by examining fifteen hand cream packages priced at 1,000.00 Turkish Liras and above, among the luxury packages that appeal to the upper target audience. In the research, a literature review was conducted using books, periodicals, magazines, articles and published theses. In the light of the information obtained, the typographic arrangements on fifteen luxury hand cream packages were examined. Similarities and differences were observed between the findings and the typographic arrangements of the packages. These differences are discussed among themselves and in packaging design; It has been observed that graphic design elements are shaped according to brand identity, image, philosophy and packaging structure. It has been observed that it is important to design typography, which is a graphic design element, in a legible manner according to the structure of the packaging. It has been concluded that no design on the packaging means anything on its own and that the packaging design is a whole. A lot of research can be done on packaging design that brings together different disciplines.