Algılanan örgütsel güvenin politik davranışlar üzerindeki etkisinde örgüt temelli özsaygının rolü
The role of organization-based self-esteem on the effect of perceived organizational trust on political behavior
  1. Tez No: 876210
  2. Yazar: NACİ ATALAY DAVUTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN GÜMÜŞTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel güven, Politik davranışlar, Örgüt temelli özsaygı, Organizational trust, Political behaviors, Organization based self estee
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Araştırma kapsamında işgörenler tarafından algılanan örgütsel güvenin politik davranışlar üzerindeki etkisinde örgüt temelli özsaygının rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında örgütsel güven, politik davranışlar ve örgüt temelli özsaygı değişkenleri ile tasarlanan model, Kayseri ili ile sınırlandırılmış ve Kayseri ilinde bulunan çeşitli üniversitelerde aktif olarak görev yapmakta olan işgörenler üzerinde test edilmiştir. Araştırma çerçevesinde Kayseri Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi Abdullah Gül Üniversitesi ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde görev yapmakta olan 50 katılımcı ile pilot araştırma yapıldıktan sonra 1160 işgören ile anket tekniğinden yararlanılarak veri toplanmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizi için SPSS 22, Lisrel 8.80 ve Process Macro paket programları kullanılmıştır. Araştırma çerçevesinde 1209 katılımcıdan anket tekniği ile veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler için yapılan analizler sonucunda algılanan örgütsel güven ile politik davranışların ilişkili olduğu; örgüt temelli özsaygının ise bu ilişki üzerinde düzenleyici rolü olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the research, it was aimed to examine the role of organization-based self-esteem in the effect of organizational trust perceived by employees on political behavior. Within the scope of the research, the model designed with the variables of organizational trust, political behaviors and organization-based self-esteem was limited to Kayseri and tested on employees actively working at various universities in Kayseri. Within the framework of the research, after a pilot research was conducted with 50 participants working at Kayseri University, Erciyes University, Abdullah Gül University and Nuh Naci Yazgan University, data was collected using the survey technique with 1160 employees. SPSS 22, Lisrel 8.80 and Process Macro package programs were used to analyze the data. Within the framework of the research, data was obtained from 1209 participants using the survey technique. As a result of the analyzes applied to the data obtained, it was determined that perceived organizational trust and political behaviors were related; It has been observed that organization-based self-esteem has a moderating role on this relationship.