Zihin beden problemi üzerine eliminatif yaklaşım
Eliminative materialism on the mind body problem
  1. Tez No: 876264
  2. Yazar: TUĞBA ZIRIH DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENİS DOKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Beden, Zihin, Halk Psikolojisi, Eliminatif Yaklaşım, Body, Mind, Folk Psychology, Eliminativism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, eliminatif yaklaşım konusunu beden-zihin probleminden yola çıkarak, materyalist bir perspektif ile açıklamayı amaçlamaktadır. Çalışmada, beden-zihin problemi, kuramlar arası indirgeme, halk psikolojisi ve eliminatif yaklaşım arasındaki ilişki üzerinden eliminatif yaklaşımın halk psikolojisine karşı eleştirel ve sorgulayıcı bir tutum içinde olduğu ve halk psikolojisinin elenmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Tezin giriş bölümünde, bu çalışmanın konusu ve hangi aşamalardan oluştuğu bilgisine kısaca yer verilmiştir. İkinci bölümde, zihin ile beden arasındaki ilişkinin anlaşılması sağlanmıştır. Üçüncü bölümde, kuramlar arasındaki indirgeme problemine ve dördüncü bölümde ise özellikle Paul ve Patricia Churchland çiftinin düşünceleri baz alınarak, onların eliminatif yaklaşımı desteklediği anlamda bir bakış açısı ile eliminatif yaklaşım konusuna değinilmiştir. Zihnin tüm içeriğinin, öznel deneyimin, bilincin elenmesi değil; halk psikolojisi denilen kavramın gelecekte nörobilim altında yer alamayacağından dolayı elenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu tez, zihin ve beden ile ilgili temel durumları incelemekte ve materyalizm biçimi olan eliminatif yaklaşıma olan yönelimi destekleyici ve itiraz edilen argümanlarla incelemektedir. Çalışmada, halk psikolojisi adı verilen kuramsal bakış açısına eliminatif yaklaşım açısından eleştiriler getirilirken, beden ve zihin arasındaki ilişkiye dair farklı bir bakış açısı sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explain the eliminative approach with a materialist perspective based on the body-mind problem. The body-mind problem emphasizes that the elimination approach has a critical and questioning attitude towards folk psychology and that folk psychology should be eliminated, through the relationship between the reduction between theories, folk psychology and the eliminative approach. In the introductory section of the thesis, The information of the subject of this study and what stages it consists of is briefly included. In the second part, he relationship between mind and body is understood. In the third part, the problem of reduction theories and in the fourth part, based on the thoughts of Paul and Patricia Churchland, the eliminative approach and objections with a point of view in the sense that they support the eliminative approach are mentioned. The whole content of the mind, subjective experience, consciousness is not the elimination; It has been emphasized that the concept called folk psychology should be eliminated because it cannot be included under neuroscience in the future. This thesis examines the basic situations related to mind and body and reveals the orientation towards the eliminative approach, which is the form of materialism, by addressing it with supportive and objected arguments. In the study, criticisms were brought in terms of the eliminative approach to the theoretical perspective called folk psychology, while a different perspective on the relationship between body and mind is presented.