Kara para aklama operasyonları ve global finans sistemi üzerindeki etkileri
Money laundering operations and their effects on the global financial system
- Tez No: 876394
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYBERK NURİ BERKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Maliye, Banking, Finance
- Anahtar Kelimeler: Türk mali sistemi, Kara Para Aklama, Ekonomi, Türkiye, Finans, Turkish Financial System, Money Laundering, Economy, Turkey, Finance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Dünya çapındaki gelişmeler, ekonomik faktörlerin önemini artırdı ve bu da insanların para kazanma ihtiyacını artırdı. Bu durum, insanları para kazanmak için hem yasal hem de yasa dışı yollar aramaya itmiştir. Bu noktada, özellikle yasa dışı eylemlerden elde edilen ve suç geliri olarak da bilinen kara paranın varlığı çok önemlidir. Kara para, yasa dışı bir şekilde kazanılan paradır ve ekonomiye dahil değildir. Kara para aklama, kara paranın yasal ekonomiye dahil edilmesi sürecidir. Para aklama, genel olarak az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde sıkça rastlanan bir suistimaldir. Bu ülkelerin ekonomik altyapıları daha zayıf ve henüz tam olarak gelişmemiş olduğu için, illegal gelirleri yasal gibi gösterme eylemlerine daha yatkındırlar. Günümüzde, özellikle organize suç örgütleri ve terörizmle bağlantılı gruplar tarafından sıklıkla kullanılan finans kurumları, bu illegal faaliyetlerde kritik bir rol üstlenmektedir. Bu tür yasa dışı işlemlerin engellenmesinde bankaların üstlendiği sorumluluk büyüktür. Teknoloji odaklı küreselleşmenin etkisiyle gelişen ticari, ekonomik ve mali piyasalar, finansal sistemlerin daha bütünleşik hale gelmesine yol açmıştır. Bu durum, bir ülkede meydana gelen değişikliklerin hızla diğer ülkelere sıçramasına ve ulusal finansal sistemlerin bağımsızlıklarını kaybetmesine neden olmuştur. Piyasaların karmaşıklığı, finansçılar için popüler bir konu haline gelmiş ve finansal sistemin bu karmaşıklığı yeni finans teorileri ve araçlarının geliştirilmesini teşvik etmiştir. Küreselleşme ile piyasalar daha kırılgan hale gelmiş, yatırımcıların ve finans teorisyenlerinin dikkati uluslararası finansal sistemlere yönelmiştir. Bu durum, ulusal ve uluslararası finansal sistemlerin detaylı bir şekilde incelenmesini gerektirmiştir. Artan duyarlılık, ulusal ve uluslararası finans sistemlerinin birbirleriyle daha bağlantılı hale gelmesine ve böylece piyasalardaki olayların geniş etkilere sahip olmasına neden olmuştur. Bu da, firmaların karşılaştığı riskleri çeşitlendirmelerine rağmen bazı risklerin hala devam etmesine yol açmaktadır. Finans teorisyenleri, riskleri sistematik ve sistematik olmayan risk olarak ikiye ayırır. Yüksek risklerin daha yüksek getiri beklentilerine yol açtığı bilinmektedir. Bu nedenle, yatırımcılar risk değerlendirmesi yaparken bu iki risk türünü ayırt etmelidir. Uzman portföy yönetiminde, sistematik risklerin dikkate alınması özellikle önemlidir çünkü bu tür riskler tüm varlıkları etkileyebilir ve şirketlerin kontrolü dışındadır. Sistematik risk, piyasa riski olarak da bilinir ve birçok farklı faktörden oluşur.
Özet (Çeviri)
In a world shaped by diverse events, the significance of economic factors has heightened the need for financial resources. This increased need for money has led people to explore various avenues for income generation, encompassing both legal and illegal methods. A critical aspect of this scenario is the emergence of black money, defined as earnings from illicit activities, also known as criminal proceeds. The incorporation of this black money into legitimate economic channels is known as money laundering. In essence, black money stems from activities prohibited by law and is typically excluded from the formal economy. Money laundering, on the other hand, involves transforming these illicit gains into seemingly legitimate assets, integrating them into the economy, often for further illegal usage. Such practices are prevalent across the globe, affecting both developed and developing nations. Economically constrained countries, particularly those with limited, underdeveloped financial systems, are more susceptible to being exploited for money laundering activities. Presently, banks play a central role in these activities, with their use being prominent among terrorist networks and organized crime groups. Consequently, the banking sector bears a significant responsibility in combating money laundering. The thesis also delves into the impact of technology-driven globalization on the financial markets, noting an increased interconnectivity and complexity within the global financial system. This interconnectedness has led to a loss of independent functioning among national financial systems, further complicating market dynamics. Such complexity has spurred the development of new financial theories and instruments, with an increased reliance on alternative financial methods by financial entities. Globalization has rendered financial markets more vulnerable, shifting focus from national to international financial systems. This shift has prompted a deeper examination of both national and international financial frameworks, intensifying research in these areas. The evolving nature of these financial systems heightens the risk exposure for individuals and corporations, with local market events having broader implications. While companies strive to diversify and mitigate these risks, certain inherent risks remain unaddressed. Financial theory categorizes risks into systemic and non-systemic. Non-systemic risks can be mitigated through diversification, while systemic risks, inherent in the market, affect all assets and are beyond individual company control. This concept is essential for investors, who must weigh these risks in their decision-making, particularly in portfolio management, where the understanding of systemic risks is crucial for informed investment strategies. This is reflective of the intricate relationship between risk and return, where higher risks are often associated with the potential for higher returns.