Şırnak Devlet Hastanesi sağlık çalışanlarının mesleki risk faktörlerinin istatistiksel analizi ve çözüm önerileri
Statistical analysis of occupational risk factors of healthcare workers at Şırnak State Hospital and proposed solutions
  1. Tez No: 876446
  2. Yazar: SEHER BİNGÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN EKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Mesleki Riskler, Sağlık Çalışanları, Occupational Health and Safety, Occupational Risks, Healthcare Workers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Araştırma, Şırnak Devlet Hastanesi ve ek binası olan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde görev yapan sağlık personellerinin karşılaşabilecekleri mesleki risklerin istatistiksel analizi ve bu risklere yönelik çözüm önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma tanımlayıcı bir çalışmadır. Örneklemin büyüklüğünü Şırnak Devlet Hastanesi ve ek binası olan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde görev yapan 112 sağlık personeli oluşturmaktadır. Araştırma da veriler sosyo-demografik özellikleri içeren ''Tanıtıcı Veri Toplama Formu'' ve ''Mesleki Risk Faktörleri Ölçeği'' kullanılarak 10 Mart 2024 ve 10 Mayıs 2024 tarihleri arasında çalışanlarla yüz yüze görüşülerek gerekli açıklama yapıldıktan sonra veriler Google form kullanılarak toplandı. Statistical Package For Sosial Sciences (SPSS) 25.0 analiz programı kullanıldı, çalışmada verilerin analizlerinde; Tek yönlü (One Way) Anova testi, Independent Sample T testi, frenkans, yüzdelik, standart sapma, ortalama ve Pearson's korelasyon testlerini kullanarak bilgisayar alanında oluşturulmuştur. Post Hoc analizi ile grupların birbirinden farklı olduğuna bakıldı. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının mesleki risk faktörleri ölçeğinin ortalamaları incelendiğinde; fiziksel risk faktörleri düzeyi orta (2,67 ± 0,540), kimyasal risk faktörleri düzeyi orta (2,86 ± 0,781), biyolojik faktörleri düzeyi yüksek (3,16 ± 0,677), psikolojik faktörler düzeyi yüksek (3,10 ± 0,778), ergonomik risk faktörleri düzeyi orta (3,07 ± 1,00), radyasyon risk düzeyi yüksek (3,03 ± 0,904) ve mesleki risk faktörleri genel puanı düzeyi orta (2,98 ± 0,57) olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out with the aim of statistical analysis of the occupational risks that healthcare personnel working in Şırnak State Hospital and its annex building, the Maternity and Children's Hospital, may encounter and to evaluate the solution suggestions for these risks. The research is a descriptive study The sample size consists of 112 healthcare personnel working at Şırnak State Hospital and its annex, the Maternity and Pediatric Hospital. Data for the research were collected between March 10, 2024, and May 10, 2024, through face-to-face interviews with employees after necessary explanations using the ''Descriptive Data Collection Form'' containing socio-demographic characteristics and the ''Occupational Risk Factors Scale''. Data were then gathered using Google Forms. Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 25.0 was employed for data analysis. In the study, computer-generated analyses included One-Way ANOVA test, Independent Sample T-test, frequencies, percentages, standard deviations, means, and Pearson's correlation tests. Post hoc analysis was conducted to determine differences among groups. When the averages of occupational risk factors scale scores of the healthcare workers participating in the study were examined; the level of physical risk factors was moderate (2.67 ± 0.540), the level of chemical risk factors was moderate (2.86 ± 0.781), the level of biological factors was high (3.16 ± 0.677), the level of psychological factors was high (3.10 ± 0.778), the level of ergonomic risk factors was moderate (3.07 ± 1.00), radiation risk level was high (3.03 ± 0.904), and the overall occupational risk factors score level was moderate (2.98 ± 0.57).