Gebelik sırasında propofol anestezisi uygulanan farelerin yavrularında ortaya çıkacak nörotoksisite, nöroinflamasyon veduygusal davranışlarda vitamin D'nin etkileri
Effects of vitamin D on neurotoxicity, neuroinflammation, and emotional behaviors in offspring of mice administered propofol anesthesia during pregnancy
  1. Tez No: 876479
  2. Yazar: HÜSEYİN CİHAT SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE KARACAER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Propofol, vitamin D, IL-6, BDNF, Bax, TNF-α, c-Fos, Bcl-2, Olig2, Propofol, vitamin D, IL-6, BDNF, Bax, TNF-α, c-Fos, Bcl-2, Olig2
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Gebelik sırasında genel anestezi uygulanan farelerin yavrularında propofolün neden olduğu nörotoksisite, nöroinflamasyon ve duygusal davranış değişikliklerine vitaminD'nin nöroprotektif ve antiinflamatuar etkilerini incelemeyi amaçladık. Yöntem: 8 haftalık 20 adet swiss albino türü gebe fare her grupta 5 adet olacak şekilde kontrol (Grup K), D vitamini (Grup D), propofol (Grup P), propofol-Dvitamini (Grup PD) olarak 4 gruba ayrıldı. Grup P ve Grup PD' ye gebeliğin 14. gününde 200mg/kg intraperitoneal propofol verildi. Gebelik boyunca Grup D ve Grup PD'ye 5mcg/kg/gün dozunda vitamin D, Grup P ve Grup K'ya 1ml salin intraperitoneal (ip) olarak verildi. Gruplardan doğan yenidoğan fareler çalışmaya alındı. Her gruptan12'şer adet yavru fare doğum sonrası7.ve 45.gün davranış testine alınmadan prefrontal korteks ve hipokampus doku kesitleri elektron mikroskobik (EM) yöntemle incelendi ve immünohistokimyasal (İH) yöntemle İnterlökin-6(IL-6), Beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF), Tümör nekroz faktör-α (TNF-α), c-Fos, B Hücreli Lösemi/Lenfoma 2 (Bcl-2), Bcl-2 ile ilişkili X proteini (Bax), Oligodendrosit transkripsiyon faktörü 2 (Olig2) ekspresyonları değerlendirildi. Her gruptan İH ve EM deneylerine alınmayan fareler 45. gün açık alan ve yükseltilmiş artı düzenek testine alındı. Bulgular: Postnatal 7. ve 45. Gün İH incelemelerde Grup P'de GrupPD'ye göre prefrontal ve hipokampus dokularında Bax, IL-6, TNF-α, c-Fos ekpresyonunun anlamlı düzeyde arttığı Bcl-2, Olig2, BDNF ekspresyonlarının anlamlı düzeyde azaldığı tespit edildi.EM görüntüleri bu verileri destekledi. Gruplar arasında davranış testlerinde anlamlı fark bulunamadı. Sonuç: Çalışmamızda gebeliğin 14. gününde propofole maruz kalan farelerin yavrularında ortaya çıkan nöroinflamasyon ve nörotoksistenin gebelik boyunca proflaktik olarak uygulanan vitamin D tedavisi ile azaltılabileceğini tespit ettik.
Özet (Çeviri)
bjective: This study aimed to investigate the neuroprotective and antiinflammatory effects of vitamin D on propofol-induced neurotoxicity, neuroinflammation, and changes in emotional behavior in the offspring of mice that received general anesthesia during pregnancy. Methods: Twenty pregnant Swiss albino mice, each 8 weeks old, were divided into four groups of five mice each: control (Group K), vitamin D (Group D), propofol (Group P), and propofol with vitamin D (Group PD). On the 14th day of pregnancy, Groups P and PD received 200 mg/kg of intraperitoneal propofol. Throughout pregnancy, Groups D and PD received 5 mcg/kg/day of vitamin D, while Groups P and K received 1 ml of saline intraperitoneally. Newborn mice from these groups were included in the study. Twelve offspring from each group were examined using electron microscopy (EM) and immunohistochemistry (IHC) to assess prefrontal cortex and hippocampus tissue sections for the expression of Interleukin-6 (IL-6), Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF), Tumor Necrosis Factor-α (TNF-α), c-Fos, B-cell Lymphoma 2 (Bcl-2), Bcl-2-associated X Protein (Bax), and Oligodendrocyte Transcription Factor 2 (Olig2). Behavioral tests, including the open field and elevated plus maze tests, were conducted on the 45th day for mice that were not part of the IHC and EM experiments. Results: On postnatal days 7 and 45, IHC analysis revealed that in Group P, the expression of Bax, IL-6, TNF-α, and c-Fos in prefrontal cortex and hippocampus tissues was significantly increased, while the expression of Bcl-2, Olig2, and BDNF was significantly decreased compared to Group PD. These findings were supported by EM images. No significant differences were found in behavioral tests among the groups. Conclusion: Our study suggests that neuroinflammation and neurotoxicity induced by exposure to propofol on the 14th day of pregnancy can be mitigated by prophylactic vitamin D treatment throughout pregnancy.