Postnatal 10. günde sevoflurana maruz kalmış farelerde proflaktik vitamin D uygulamasının nöronal aktivasyon ve davranışsal hiperaktivite üzerindeki etkileri
Effects of prophylactic vitamin D application on neuronal activation and behavioral hyperactivity in mice exposed to sevoflurane on postnatal day 10
  1. Tez No: 876478
  2. Yazar: MUHAMMED ÜNVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE KARACAER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sevofluran, vitamin D, IL-6, BDNF, Bax, TNF- α, c-Fos, Bcl-2, Olig2, Davranışsal hiperaktivite, Sevoflurane, vitamin D, IL-6, BDNF, Bax, TNF- α, c-Fos, Bcl-2, Olig2, Behavioral hyperactivity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Çalışmamızda, postnatal 10. günde sevoflurana maruz kalmış farelerde proflaktik VitD uygulamasının, sevofluranın davranışsal hiperaktivite, nöronal aktivasyon, nöroinflamasyon ve nöroapoptozis üzerine etkileri araştırılmıştır. Yöntem: 28 adet swiss albino fare, Vit D grubu (Grup D), kontrol grubu (Grup K), sevofluran grubu (Grup S) ve Vit D+sevofluran grubu (Grup SD) olmak üzere rastgele 4 gruba ayrıldı. Grup D ve Grup SD'deki farelere, postnatal 2. günden başlayarak 10. güne kadar günlük olarak 5 ug/Kg kalsitriol intraperitoneal enjeksiyonu; Grup K ve Grup S'deki farelere ise salin enjeksyonu yapıldı. Postnatal 10. günde Grup S ve Grup SD'deki fareler, ortama uyum sağlamaları için 5 dakika süreyle bir anestezi kutusuna (35x15x15 cm) konuldu ve davranışları kaydedildi. Grup S ve Grup SD'deki fareler 10 dakika boyunca 2 lt/dk akış kullanılarak %98 O2 içinde %2 sevofluran aldı. Grup K ve Grup D'deki farelere ise %100 O2 verildi. Ardından, fareler 40 dakika derlenmeleri için bölmede bırakıldı. Her farenin davranışı bir kamera tarafından kaydedildi. Davranışları kayıt edilen her gruptaki 7 fareden 6' sının hipokampus ve prefrontal korteks kesitleri alınarak immunohistokimyasal (İH) ve elektron mikroskobu (EM) yöntemiyle incelendi. İH yöntemle İnterlökin-6 (IL-6), Beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF), Tümör nekroz faktör-α (TNF-α), c-Fos, B Hücreli Lösemi/Lenfoma 2 (Bcl-2), Bcl-2 ile ilişkili X proteini (Bax), Oligodendrosit (OL) transkripsiyon faktörü 2 (Olig2) ekspresyonları değerlendirildi. Bulgular: Grup SD'de, Grup S'ye kıyasla prefrontal korteks ve hipokampus dokularında Bax, IL-6, TNF-α ve c-Fos ekspresyonlarının anlamlı düzeyde azaldığı, Bcl2, Olig2 ve BDNF ekspresyonlarının ise anlamlı düzeyde arttığı tespit edilmiştir. EM görüntüleri bu verileri destekledi.Davranışsal hiperaktivite skorlamasında Grup SD ve Grup S karşılaştırıldığında D vitamini (vit D) eklemenin davranışsal aktivite skorunu düşürdüğü gözlemlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda; postnatal 10. günde, sevoflurana maruz kalan farelerde postnatal 2. günden itibaren uygulanan proflaktik vit D tedavisinin, derlenme aşamasında davranışsal aktivite skorunu istatistiksel olarak anlamlı şekilde azalttığı gözlenmiştir. Ayrıca gelişmekte olan beyinde 10 dakika süre ile ve tek seferlik sevofluran maruziyeti ile ortaya çıkan nöroapoptozis ve nöroinflamasyonun vit D tarafından engellenebileceği immünohistokimyasal olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study investigated the effects of prophylactic Vitamin D (Vit D) on behavioral hyperactivity, neuronal activation, neuroinflammation, and neuroapoptosis in mice exposed to sevoflurane on postnatal day 10. Method: Twenty-eight Swiss albino mice were randomly divided into four groups: Vitamin D group (Group D), control group (Group K), sevoflurane group (Group S), and Vitamin D+sevoflurane group (Group SD). Mice in Groups D and SD received daily intraperitoneal injections of 5 µg/kg calcitriol from postnatal day 2 to 10, while mice in Groups K and S received saline injections. On postnatal day 10, mice in Groups S and SD were placed in an anesthesia chamber (35x15x15 cm) for 5 minutes to acclimate to the environment, and their behaviors were recorded. Mice in Groups S and SD were exposed to 2% sevoflurane in 98% O2 for 10 minutes with a flow rate of 2 L/min. Mice in Groups K and D received 100% O2. After exposure, all mice were allowed to recover in a chamber for 40 minutes. Behavioral activities of each mouse were recorded using a camera. Brain sections of the hippocampus and prefrontal cortex from six mice in each group were examined using immunohistochemistry (IH) and electron microscopy (EM). IH was used to evaluate the expression of Interleukin-6 (IL-6), Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF), Tumor Necrosis Factor-α (TNF-α), c-Fos, B-Cell Lymphoma 2 (Bcl-2), Bcl-2 Associated X Protein (Bax), and Oligodendrocyte Transcription Factor 2 (Olig2). Results: IH analysis revealed that in Group S, the expression of Bax, IL-6, TNFα, and c-Fos in prefrontal cortex and hippocampus tissues was significantly increased, while the expression of Bcl-2, Olig2, and BDNF was significantly decreased compared to Group SD. EM images supported these findings. Behavioral hyperactivity scoring indicated that Vitamin D reduced behavioral activity scores when comparing Group SD to Group S. Conclusion: Our study demonstrated that prophylactic vit D treatment in mice exposed to sevoflurane on the 10th postnatal day significantly reduced the behavioral activity score during the recovery phase. Additionally, it was immunohistochemically shown that Vit D could prevent neuroapoptosis and neuroinflammation caused by a 10- minute single exposure to sevoflurane in the developing brain.