Examining the relationship between L2 grit, learner autonomy, and academic resilience in foreign language learning: A multifaceted analysis
Yabancı dil öğreniminde ikinci dil azmi, öğrenen özerkliği ve akademik dayanıklılık arasındaki ilişkinin incelenmesi: Çok yönlü bir analiz
  1. Tez No: 876560
  2. Yazar: CEM MEHMET BAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENISA MEDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Azim, Yabancı Dil Azmi, Öğrenen Özerkliği, Akademik Dayanıklılık, Yabancı Dil Öğrenme, Grit, L2 Grit, Learner Autonomy, Academic Resilience, Foreign Language Learning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez çalışması, üniversite hazırlık öğrencilerinde yabancı dil öğrenme azmi, öğrenci özerkliği ve akademik dayanıklılık arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Yabancı dil öğrenme azmi araştırma alanının yeni olması ve belirli bağlamlarda bunu ölçen araçlara duyulan ihtiyaç göz önüne alınarak, çalışma bu kavramları karma yöntem yaklaşımıyla ele almıştır. İstanbul'da bulunan bir vakıf üniversitesinin hazırlık okulu programında 164 öğrenciye nicel veri toplamak amacıyla anket uygulanmıştır. Ek olarak, öğrencilerin ve öğretmenlerin bu özelliklere yönelik algıları ve tutumları hakkında daha derin bilgi edinmek için 14 öğrenci ve 9 öğretmen ile yazılı mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Nicel veri analizinden elde edilen bulgular, yabancı dil azmi ile yaş arasında ve akademik dayanıklılık ile algılanan yeterlilik arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Ayrıca, yabancı dil azmi, öğrenen özerkliği ve akademik dayanıklılık birbirleriyle orta düzeyde ilişkilidir ve öğrenen özerkliği ile akademik dayanıklılık, yabancı dil azmini anlamlı bir şekilde öngörmektedir. Öğrenci ve öğretmen yanıtlarının analizi de öğrencilerin kendilerini İngilizce öğrenmeye karşı yüksek derecede azimli, orta derecede özerk ve orta derecede dayanıklı olarak gördüklerini, öğretmenlerin ise bu özellikler üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu ancak öğretmenlerin öğrencilerin azimleri hakkında daha olumsuz gözlemlerde bulunduklarını, bu nedenle öğrenci ve öğretmen algıları arasında bir uyumsuzluk olduğunu ortaya koymuştur. Son olarak, araştırma öğretmen desteğinin öğrencilerin yabancı dil azmi, öğrenen özerkliği ve akademik dayanıklılık gelişimi üzerindeki önemine değinerek ve ilerideki araştırmalar için tavsiyeler bulunarak bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study investigated the relationship between foreign language learning (L2) grit, learner autonomy and academic resilience in university preparatory students. Given the recent emergence of L2 grit research and the need for instruments to measure it in specific contexts, this study explored these concepts through a mixed-method approach. A survey was administered to 164 students at a preparatory school program of a university in Istanbul, Turkey to gather quantitative data. Additionally, written interviews were conducted with 14 students and 9 teachers to gain deeper insights into their perceptions and attitudes towards these traits. The findings from quantitative data analysis showed that there are significant relationships between L2 grit and age, and academic resilience and perceived proficiency. Furthermore, L2 grit, learner autonomy and academic resilience were moderately correlated with one another, and learner autonomy and academic resilience significantly predict L2 grit. Analysis of the student and teacher responses also showed that students think of themselves to be highly gritty, moderately autonomous and moderately resilient towards learning English, and teachers have a high influence on these traits in students while teachers' responses depicting more negative observations about the students' grittiness, resulting in a mismatch of student and teacher perceptions. Finally, the study finished with emphasizing the importance of teacher support regarding the development of students' L2 grit, learner autonomy and academic resilience and recommending further research on studying L2 grit in the Turkish context.