Geri Dön

Cemaatten cemiyete, sanal gerçeklik, sosyal paylaşım ağları

From community to society, virtual reality, social networks

  1. Tez No: 876615
  2. Yazar: SERAP BOYRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94

Özet

Bu tezde cemaat, cemiyet, sosyal ağlar, sanal cemaat, siber uzay kavramları üzerinden toplumdaki ilişkiler açıklanmaya çalışılmıştır. Toplumun ve bu bağlamda insanın da geçirdiği sosyal yapılanma izah edilmiştir. İnsanın sosyal bir varlık olması, diğerleri ile birlikte yaşamasını mecbur kılmaktadır. Çünkü insan maddi ve manevi ihtiyaçlarını birbiri ile karşılar. Bu da ancak insanın çeşitli sosyal yapılar içinde bulunması ile mümkündür. Söz konusu toplumsal birimler cemaat (topluluk) ve cemiyet (toplum) yapılarıdır. 18. yüzyıl boyunca tarım toplumundan endüstriyel bir topluma geçiş, tarım toplumundaki temel araçlarının yerini yavaş yavaş buhar makinelerinin almasına yol açmıştır. Sanayileşme ile beraber toplumsal dönüşümler ortaya çıkmıştır. Sanayileşme, artan ihtiyaçlar doğrultusunda yeni iletişim araçlarının geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Bilgisayar ve mobil teknolojinin kullanım alanlarının hızla büyümesinin neticesi olarak internetin doğuşu, bu iletişim kanallarında kullanıcılar için çeşitli yaşam alanlarının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu durum internet, bilgisayar, mobil teknoloji ve bunların kullanım alanın sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda sanayileşme dönemi toplumsal yapılanmayı geleneksel kavramlarla izah etmek yetersiz olmaktadır. Ortaya çıkan toplumu analiz edebilmek için karşımıza sosyal ağlar, sanal cemaat, sosyal medya, sosyal paylaşım ağları, sanal gerçeklik kavramları çıkmaktadır. Toplumsal dönüşümün geldiği noktada cemaat(topluluk) ve cemiyet(toplum) kavramları iç içe geçmiş durumdadır. İnternetin hayatımızda etkin bir rol oynaması sonucu toplumsal cemaat(topluluk) kendini sanal bir platforma taşımıştır.

Özet (Çeviri)

In this thesis, the relationships in society have been tried to be explained through the concepts of community, society, social networks, virtual community and cyberspace. In this context ,the social structuring of society and also human has been explained. The fact that man is a social being obliges him to live together with others. Because humans meet their material and spiritual needs with each other. This is only possible by being in various social structures. The social units in question are community and society. During the 18th century, the transition from an agricultural society to an industrial society led to the gradual replacement of the basic tools of the agricultural society by steam engines. With industrialization, social transformations emerged. Industrialization necessitated the development of new communication tools in line with increasing needs. The birth of the internet as a result of the rapid growth in the use of computer and mobile technology has led to the emergence of various living spaces for users in these communication channels. This situation has emerged as a result of the internet, computer, mobile technology and their usage area. In this regard, it is insufficient to explain the social structuring of the industrialization period with traditional concepts. In order to analyze the emerging society, we come across the concepts of social networks, virtual community, social media, social networking and virtual reality. At the point of social transformation, the concepts of community and society are intertwined. As a result of the internet playing an active role in our lives, the social community has moved itself to a virtual platform.

Benzer Tezler

  1. İkinci Meşrutiyet'ten Milli Mücadele'ye Anadolu'da sosyo-ekonomik ve kültürel boyutlarıyla Rum örgütlenmeleri (1908-1922)

    Ottoman Greek organizations in Anatoli with socioeconomic and cultural aspects from the second constitutional period to the Turkish National Struggle (1908-1922)

    ÇİĞDEM KILIÇOĞLU CİHANGİR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    SosyolojiAnkara Üniversitesi

    Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TEMUÇİN FAİK ERTAN

  2. Karakter ve eylem değerleri üzerinden Servet-i Fünun romanında psikolojik manipülasyon

    On character and action values psychological manipulation in the novel of Servet-i Fünun

    GÖRKEM GÖKÇE YİĞİT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Türk Dili ve EdebiyatıFırat Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FATİH ARSLAN

  3. İkinci Meşrutiyet dönemi miting ve nümayişler (1908-1918)

    Second Meşrutiyet of period meetings and demonstration

    CEMAL TEPE

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    TarihAnkara Üniversitesi

    Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MESUT ÇAPA

  4. Latife Tekin'in romancılığı

    The novel writing of Latife Tekin

    MACİT BALIK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Türk Dili ve EdebiyatıAnkara Üniversitesi

    Türk Edebiyatı Bölümü

    PROF. DR. RAMAZAN KAPLAN

  5. Doğu karadeniz yaylalarında gündelik hayat ve karadenizliliğin inşa, icra ve hayal süreçleri

    Everyday life in the eastern black sea highlands and the construction, execution and imagination processes of the black sea identity

    RAMAZAN ÇAKMAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Halkla İlişkilerKadir Has Üniversitesi

    İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NEZAKET DEFNE KARAOSMANOĞLU