Grafik tasarımda artırılmış gerçeklik kullanımı
Use of augmented reality in graphic design
  1. Tez No: 876649
  2. Yazar: BUSE GÜLFEM UZUNLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KINIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış gerçeklik, Grafik tasarım, Grafik tasarım ürünleri, Augmented reality, Graphic design, Graphic design products
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde grafik tasarım alanına yansımaları yadsınamaz bir gerçektir. İçinde bulunduğumuz dijital çağda, teknoloji ve tasarım ilkelerinin birleşimindeki yenilikler hem kullanıcı deneyimini hem de tasarım gelişmelerini dönüştürmektedir. Bu yenilikçi gelişmeler arasında en çarpıcı olanlardan biri de artırılmış gerçeklik (AG) teknolojisidir. Artırılmış gerçeklik, fiziksel medyayı dijital bilgilerle harmanlayıp üstüne ilave ederek kullanıcıya hem dijital hem de fiziksel bir deneyim sunmaktadır. Artırılmış gerçeklik, grafik tasarımın geleneksel sınırlarını aşmasına ve etkileşimli, dinamik ve çok katmanlı deneyimler oluşturmasına olanak tanımaktadır. AG teknolojisi, basılı materyallerden dijital ekranlara ve hatta kamusal alanlara kadar çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilmektedir. Örneğin AG destekli afişler, kitaplar, interaktif kitaplar, Z kitaplar, E-kitaplar, dijital oyun tasarımları ve özellikle ambalaj tasarımları, kullanıcıların etkileşime geçebileceği zengin medya içerikleriyle donatılarak bunları bir üst seviyeye taşımaktadır. Ayrıca, AG'nin sağladığı üç boyutlu görselleştirme yetenekleri, tasarımcıların yaratıcı süreçlerinde daha esnek ve yenilikçi yaklaşımlar benimsemelerine yardımcı olmaktadır. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; araştırma konusu ve problemi, araştırmanın amacı, araştırmanın önemi, araştırma yöntemi, evren ve örneklem, veri toplama araçları, sayıltılar ve sınırlılıklar oluşturmaktadır. İkinci bölümde; kavramsal çerçeveyi oluşturan başlıkların incelenmesi ve araştırılması mevcuttur. Üçüncü bölüm; çalışmanın detaylı olarak artırılmış gerçeklik alanının araştırılmasını kapsamaktadır. Son bölümde ise bulgular ve yorum kısmında ürünlerin değerlendirmesine yer verilmiştir. Çalışmanın sonucunda varılan nokta artırılmış gerçekliğin grafik tasarımda kullanımına, hangi alanlarda ürün verdiğinin incelenmesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world where technology is developing rapidly, its reflections on the field of graphic design are an undeniable fact. In this digital age, innovations in the combination of technology and design principles transform both user experience and design developments. One of the most striking among these innovative developments is augmented reality (AR) technology. Augmented reality offers the user both a digital and physical experience by blending and adding physical media with digital information. Augmented reality allows graphic design to transcend its traditional boundaries and create interactive, dynamic and multi-layered experiences. AR technology can be used in a wide variety of applications, from printed materials to digital displays and even public spaces. For example, AR-supported posters, books, interactive books, Z books, E-books, digital game designs and especially packaging designs take them to the next level by being equipped with rich media content that users can interact with. Additionally, the three-dimensional visualization capabilities provided by AR help designers adopt more flexible and innovative approaches in their creative processes. This study consists of four parts. In the first part; research subject and problem, purpose of the research, importance of the research, research method, universe and sample, data collection tools, assumptions and limitations. In the second part; There is an examination and research of the topics that make up the conceptual framework. Third part; The study covers the detailed investigation of the field of augmented reality. In the last section, the evaluation of the products is included in the findings and comments section. The conclusion of the study includes the use of augmented reality in graphic design and the examination of which areas it provides results.