The impact of Erasmus mobility on ELT students' willingness to communicate, perceived intercultural communicative competence, and communication apprehension
Erasmus programının İngilizce öğretmenliği öğrencileri üzerindeki iletişim istekliliği, algılanan kültürlerarası iletişim yeteneği, ve iletişim kaygısı üzerine etkisi
  1. Tez No: 876653
  2. Yazar: İREMNUR CESUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYDA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erasmus program, iletişim istekliliği, iletişim kaygısı, algılanan kültürlerarası iletişim yeteneği, İngilizce Öğretmenliği, Erasmus program, willingness to communicate, communication apprehension, perceived intercultural communicative competence, ELT
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Erasmus programı bize farklı ülkelere seyahat etme, yeni kültürlerle tanışma ve yerlilerle ortak bir dilde sohbet etme fırsatı vermektedir. Programın sağladığı bu imkanlar dil becerimizi geliştirerek kendimize olan özgüvenimizi arttırmaktadır. Özellikle İngilizce öğretmenliği bölümü öğrencileri bu programdan, kültürlerarası bir ortamda yaşama ve ana dili İngilizce olan insanlarla konuşarak dil becerilerini geliştirme fırsatları sağlaması sebebiyle mutlaka yararlanmalıdır. Bu doğrultuda, bu çalışmanın amacı, Erasmus programının İngilizce öğretmenliği öğrencileri ve son mezunları üzerindeki etkisini, iletişim kurma istekleri, iletişimin kaygıları, algılanan kültürler arası iletişim yeteneği ve bu değişkenlerin birbirleriyle olan ilişkilerini öğrenmektir. Veriler, Türkiye'deki Bartın Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde İngilizce öğretmenliği bölümlerinde eğitim gören 124 katılımcı tarafından toplanmıştır. Bunlardan 54'ü Erasmus programına katılan öğrencilerden oluşmaktadır. Nicel bir araştırma yöntemi olarak, veri toplamak için anketler kullanılmıştır. Anketler katılımcılara Google Formları aracılığıyla gönderilmiştir. Çalışmanın analizi ve yorumlanması için orta ve yapısal eşitlik modelleri olan SEM, SPSS 26.0 ve Jamovi 2.3.28 kullanmıştır. Sonuçlar, Erasmus katılımını etkileyen en önemli değişkenlerin yaş, genel puan ortalaması ve İngilizce öğrenme deneyim yılı olduğunu göstermiştir. İngilizce öğrenme deneyim yılı ile iletişim istekliliği ve iletişim kaygısı arasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Ayrıca, İngilizce öğretmenliği okuyan öğrencilerin iletişim istekliliği ve iletişim kaygısı arasında negatif bir ilişki ortaya çıkmıştır. Algılanan kültürlerarası iletişim yeteneği ve iletişim kaygısı arasında pozitif bit ilişki bulunurken, iletişim istekliliği ile negatif bir ilişkisi bulunmuştur ve çalışmanın orijinalliği buradan gelmektedir. Dahası, algılanan kültürlerarası iletişim yeteneği iletişim istekliliğinin iletişim kaygısına olan etkisi üzerinde tam aracılık rolü oynamaktadır fakat bulgular bu rolün beklenmedik bir şekilde ortaya çıktığını saptamıştır. Bu sonucun, algılanan kültürlerarası iletişim yeteneği ölçeğinde bulunan soruların geçtiği bağlamdan kaynaklandığı düşünülmektedir. Gelecek çalışmalara algılanan kültürlerarası iletişim yeteneği ölçeğinin sonuçlarını açıkça ortaya koymak için nitel bir çalışma yapmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Erasmus program gives us a chance to travel to other nations, engage with diverse cultures, and converse in a common language with locals, all of which boost our confidence and sharpen our language abilities. Especially English Language Teaching (ELT) students should benefit from this program in terms of living in an intercultural environment and practicing their language skills with locals. To this end, this study aimed to find out the impact of the Erasmus program on ELT learners and recent graduates concerning their Willingness to Communicate (WTC), Communication Apprehension (CA), Perceived Intercultural Communicative Competence (PICC), and their relations with each other. The data was provided by 124 participants who were studying in the ELT departments at Bartın University and Necmettin Erbakan University in Türkiye. 54 of them participated in the Erasmus student mobility program. As a quantitative research method, questionnaires were employed to collect data. The surveys were sent to the participants via Google Forms. The intermediate and structural equality models (SEM), SPSS 26.0, and Jamovi 2.3.28 software were used in the study's analysis and interpretation. The findings concluded that the most significant variables influencing Erasmus's participation are age, general point average, and years of English learning experience. A significant difference was found between the years of English learning experience and WTC and CA. Furthermore, WTC and CA of ELT students revealed a negative correlation. The present study is original since it is revealed that PICC has a positive relationship with CA and a negative relationship with WTC. What is more, PICC has a mediating role in the WTC's influence on CA, yet this role was found in an unexpected way. This outcome might be related to the context of the questions on the PICC scale. It is recommended that future studies may be conducted in a qualitative study to reveal clearly the results of PICC scale.