Migren hastalığı olan ve olmayan bireylerin kişilik tipleri,duygusal yeme davranışı, depresyon, stres, anksiyete düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of personality types, emotional eating behavior, depression, stress, anxiety levels of individuals with and without migraine disease
  1. Tez No: 876654
  2. Yazar: ERVA GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Psikoloji, Neurology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: migren, afektif nörobilim, depresyon, stres, duygusal yeme, migraine, affective neuroscience, depression, stress, emotional eating
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı, migrenli bireylerin depresyon, stres, anksiyete, duygusal yeme gibi psikolojik durumlarının yanında kişilik özelliklerinin incelenmesidir. Çalışma Nisan 2023 – Eylül 2023 tarihleri arasında Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesine başvuran ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 18-65 yaş aralığında 98 kadın, 102 erkek olmak üzere toplam 200 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Kişilere eğitim, çalışma durumları ile ilgili bilgi edinmek için Demografik Bilgi Formu uygulanmıştır. Bireylerin depresyon, anksiyete, stres durumları Depresyon, Anksiyete, Stres Ölçeği (DASS-21) ile, duygusal yeme durumları Duygusal İştah Anketi (DİA) ile, kişilik özellikleri Afektif Sinirbilim Kişilik Ölçeği (ASKÖ) ile değerlendirilmiştir. Anket ve Ölçekler katılımcılara yüz yüze görüşme ile uygulanmıştır. Çalışmanın verileri normallik varsayımları açısından incelendiğinde, Kolmogorov-Smirrov değerleri p < 0,05 olarak belirlenmiştir. Migren grubunda ölçek ve alt ölçek puanları arasındaki ilişki için spearman korelasyon analizi yapılmıştır. Migren ve sağlıklı grup arasında anlamlı fark olup olmadığını anlamak için Mann Whitney U testi, anlamlılığın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Bonferroni post-Hoc testi yapılmıştır. Sonuç olarak migrenli bireylerin depresyon, stres, anksiyete ve olumlu durumlarda (iyi haber aldıktan sonra gibi) yeme düzeyleri ile Afektif Sinirbilim Kişilik Ölçeğine göre negatif duygular olarak sınıflandırılan“KORKU”ve“ÜZÜNTÜ”alt boyutları sağlıklı bireylere göre daha yüksek bulunmuştur. Bulgular, migrenin sadece fiziksel bir rahatsızlık olmanın ötesinde, bireylerin duygusal ve psikolojik sağlığını da etkileyen çok boyutlu bir sorun olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the psychological states such as depression, stress, anxiety, emotional eating and personality traits of individuals with migraine. The study was conducted between April 2023 and September 2023 with a total of 200 participants, 98 women and 102 men between the ages of 18-65, who applied to Gölcük Necati Çelik State Hospital and volunteered to participate in the study. Demographic Information Form was applied to obtain information about their education and employment status. Depression, anxiety and stress states of the individuals were evaluated with the Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS-21), emotional eating states were evaluated with the Emotional Appetite Questionnaire (EMAQ), and personality traits were evaluated with the Affective Neuroscience Personality Scale (ANPS). The questionnaires and scales were administered to the participants through face-toface interviews. When the data of the study were analyzed in terms of normality assumptions, Kolmogorov-Smirrov values were determined as p < 0.05. Spearman correlation analysis was performed for the relationship between scale and subscale scores in the migraine group. Mann Whitney U test was performed to determine whether there was a significant difference between the migraine and healthy groups, and Bonferroni post-Hoc test performed to determine the significance between which groups. As a result, the levels of depression, stress, anxiety and eating in positive situations (such as after receiving good news) and the sub-dimensions of“FEAR”and“SADNESS”, which are classified as negative emotions according to the Affective Neuroscience Personality Scale, were found to be higher in migraineurs compared to healthy individuals. The findings reveal that migraine is not only a physical disorder but also a multidimensional problem that affects the emotional and psychological health of individuals.