The perceived impact of erasmus+ participation on the professional development of English teachers in Turkey
Erasmus+ katılımının Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin mesleki gelişimi üzerindeki algılanan etkisi
- Tez No: 1020171
- Danışmanlar: PROF. DR. ENİSA MEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ELT, ELT
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Öğretmenlerin mesleki gelişimi, eğitim kalitesini ve öğrenci başarısını doğrudan etkileyen temel unsurlardan biri olması nedeniyle son yıllarda giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle hızla değişen günümüz dünyasında, İngilizce öğretmenlerinin yalnızca pedagojik bilgiye sahip olmaları değil, aynı zamanda farklı kültürel ve dilsel bağlamlara uyum sağlayabilmeleri de beklenmektedir. Bu bağlamda Erasmus+ gibi uluslararası hareketlilik programları, öğretmenler için kültürlerarası iş birliği, uluslararası eğitim ve deneyim yoluyla önemli mesleki gelişim fırsatları sunmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'de özel okullarda görev yapan İngilizce öğretmenlerinin Erasmus+ programına katılımının mesleki gelişimleri üzerindeki algılarını keşfetmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada karma yöntem ve üçleme (triangulation) yaklaşımı benimsenmiş; çevrim içi anket, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve öğretim materyallerinin doküman analizi yoluyla veri toplanmıştır. Bulgular, Erasmus+'ın öğretmenlerin pedagojik farkındalıklarını, sınıf içi uygulamalarını, mesleki motivasyonlarını ve kültürlerarası yeterliliklerini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Bununla birlikte, bu kazanımların sürdürülebilirliğinin büyük ölçüde kurumsal destek ve bağlamsal koşullara bağlı olduğu da ortaya konulmuştur. Bu çalışma, öğretmen bakış açısını merkeze alarak Erasmus+'ın Türkiye'deki özel okullarda öğretmenlerin mesleki gelişimindeki rolüne ilişkin sınırlı literatüre katkı sunmayı hedeflemektedir
Özet (Çeviri)
Importance of teacher professional development is increased since teachers are the most influential determinant of educational quality and student achievement. In an increasingly globalized and technologically evolving educational landscape and innovative technologies, English language teachers need to know more than how to teach. They also must know how to work with various cultural and language issues." Within this context, international mobility programs such as Erasmus+ have turned into key tools for professional development of teachers, who can collaborate with people from other cultural backgrounds, conduct training across other countries and learn by doing. This research explores perceived effects of Erasmus+ experience on professional development of English language teachers in Turkish private schools. Adopting a mixed method, triangulated approach to research the project draws on responses to an online survey, semi-structured interviews, and analysis of teaching materials. The findings reveal that Erasmus+ impacts positively on pedagogical consciousness, teaching concepts, professional motivation, and interaction with individuals from diverse cultures. Findings suggest that these gains are both fragile and shaped by institutional support and contextual constraints. This study aims to contribute to the limited research on Erasmus+ in-service training activities provided for private school teachers by highlighting teacher perspectives.