Bulgaristan'dan zorunlu Türk göçü (1989) sözlü tarih çalışması: Tekirdağ örneği
Forced Turkish immigration from Bulgaria (1989) oral history study: Tekirdağ example
- Tez No: 876701
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAİ ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bulgaria, Oral History, Tekirdağ, Forced Migration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balkan Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 345
Özet
Araştırmada, Bulgaristan'dan Zorunlu Türk Göçü (1989) ile Türkiye'ye gelenlerin, Türkiye'ye göçü öncesinde, göçü sırasında ve göçü sonrasında yaşadıklarının ve göç sonrasında devlet ile halkın desteğinin neler olduğunun ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmada sosyal bilimlerin veri toplama araçlarından biri olan sözlü tarih yönteminin kullanılma sebebi, 1989 Zorunlu Türk Göçü ile Tekirdağ iline yerleşen ve göçü bizzat yaşamış olan bu kişilerin hâlâ hayatta olmaları ve yaşadıklarının kayıt altına alınmak istenmesidir. Tekirdağ'ın tüm ilçelerinden çalışmaya dâhil ettiğimiz görüşmecilerimize, yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Açık uçlu sorularla, görüşmecilerin göç öncesinde sosyal çevrelerinde, eğitim hayatlarında, iş hayatlarında, dini ve sosyal hayatlarında ne gibi zorluklar yaşadıklarını, göç kararı almalarındaki etkenler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ardından göç sırasında yaşadıkları zorlukları, devlet yetkililerinin tutumlarını, geride kalan mülklerin ne olduğu hakkında bilgi toplanmıştır. Türkiye'ye geldikten sonra sosyal çevre, devlet desteği, halk desteği ve iş hayatı hakkında sorduğumuz sorular çerçevesinde yaşadıkları zorlukları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın giriş kısmında Bulgaristan'daki Türk varlığının tarihsel süreci ele alınmıştır. Birinci bölümde araştırmanın amacı, önemi ve sınırlılıkları belirtilmiştir. İkinci bölümde, sözlü tarih anlatılmıştır. Üçüncü bölümde Bulgaristan'dan Türkiye yapılan göçler, dördüncü bölümde araştırmanın yöntemi ve beşinci bölümde de Bulgaristan'dan Zorunlu Türk Göçü (1989) ile Tekirdağ iline yerleşen göçmenler ile yapılan sözlü tarih görüşmelerinin bulguları yer almaktadır. Anahtar Kelimler: Bulgaristan, Sözlü Tarih, Tekirdağ, Zorunlu Göç
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to reveal the experiences of those who came to Turkey from Bulgaria with the Forced Turkish Migration (1989) before, during and after their migration to Turkey and what the support of the state and the people was after the migration.The reason for using the oral history method, one of the data collection tools of social sciences, in the research is that these people, who settled in Tekirdağ province with the 1989 Forced Turkish Migration and experienced the migration themselves, are still alive and their experiences are wanted to be recorded. A semi-structured interview form was prepared for the interviewees we included in the study from all districts of Tekirdağ. With open-ended questions, it was tried to reveal what difficulties the interviewees experienced in their social environment, education life, business life, religious and social life before migration, and the factors that influenced their decision to migrate. Then, information was collected about the difficulties they experienced during migration, the attitudes of state officials, and the properties left behind. We tried to reveal the difficulties they experienced after coming to Turkey within the framework of the questions we asked about the social environment, government support, public support and business life. In the introduction part of the research, the historical process of the Turkish presence in Bulgaria is discussed. In the first chapter, the purpose, importance and limitations of the research are stated. In the second part, oral history is explained. In the third chapter, migrations from Bulgaria to Turkey are included, in the fourth chapter, the method of the research, and in the fifth chapter, the findings of the oral history interviews conducted with the immigrants who settled in Tekirdağ province with the Forced Turkish Migration from Bulgaria (1989) are included.