The effects of digital reading on third grade EFL students' motivation, attitude, reading comprehension and vocabulary acquisition
Dijital okumanın yabancı dil olarak İngilizce öğrenen üçüncü sınıf öğrencilerinin motivasyon, tutum, okuduğunu anlama ve kelime edinimine etkisi
- Tez No: 876719
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF POLAT HOPCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital Okuma, Motivasyon, Tutum, Okuduğunu Anlama, Kelime Edinimi, Digital Reading, Motivation, Attitude, Reading Comprehension, Vocabulary Acquisition
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Öğrencilerin bilgiye ulaşmaları, çeşitli bakış açıları hakkında fikir edinmeleri ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmelerine katkı sağlayan okuma, yabancı dil öğrenimini geliştirmenin temel becerilerinden biridir. Dijital çağda okuma ve okuryazarlığın değişen doğası, çocukların ekranlardaki metinleri okuma becerilerini nasıl geliştirdikleri ve giderek daha fazla içine girdikleri günümüz dijital dünyasında okuma eğitimine yönelik ne gibi sonuçlar doğurduğu ile ilgili soruları gündeme getirmektedir. Bu nedenle, bu çalışma, dijital okumanın yabancı dil olarak İngilizce öğrenen üçüncü sınıf öğrencilerinin motivasyon, tutum, okuduğunu anlama ve kelime edinimi üzerindeki etkilerini, öğrencilerin ve öğretmenlerin dijital okuma uygulaması hakkındaki görüşleriyle destekleyerek araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, açıklayıcı sıralı karma yöntem araştırma deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tek grup ön test-son test yarı deneysel desen kullanıldıktan sonra, sonuçlar nitel verilerle birlikte yorumlanmıştır. Çalışmanın katılımcıları, Türkiye'de özel bir ilkokulda İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen 23 üçüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Bu kapsamda, İngilizce derslerinde altı haftalık dijital okuma uygulaması gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler, Dijital Okuma Motivasyonu Ölçeği, Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği ve okuduğunu anlama ile kelime edinimi ön test ve son testleri kullanılarak elde edilirken, nitel veriler yarı yapılandırılmış öğrenci görüşmeleri, yarı yapılandırılmış öğretmen görüşmeleri ve öğretmen gözlem günlükleri aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmanın sonuçları, dijital okumanın yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin motivasyon, tutum, okuduğunu anlama ve kelime edinimi üzerinde önemli ölçüde olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, bulgular dijital okuma derslerinin hem öğrenciler hem de öğretmenler tarafından dil gelişimini desteklemek adına yararlı görüldüğünü de göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Reading is one of the fundamental skills to improve a foreign language, enabling learners to obtain information, gain knowledge on various perspectives and develop critical thinking skills. The evolving nature of reading and literacy in the digital age prompts questions into how children develop the skills to read texts on screens and the implications it holds for their reading education in today's digital world which they are increasingly immersed in. Therefore, this study aims to investigate the effects of digital reading on third grade English as a Foreign Language (EFL) students' motivation, attitude, reading comprehension and vocabulary acquisition supported with the students' and teachers' views about digital reading implementation. This study was conducted using an explanatory sequential mixed-method research design. After employing a single-group pretest-posttest quasi-experimental design, the results were interpreted together with the qualitative data. The participants of the study were 23 third grade EFL students in a private primary school in Turkey. In this context, six-week digital reading implementation was carried out in English lessons. Quantitative data were gathered using pre-tests and post-tests of Digital Reading Motivation Scale (DMS), Attitude Toward Reading Scale (ATRS) and reading comprehension and vocabulary acquisition test while qualitative data were collected through a semi-structured student interview, a semi-structured teacher interview and reflective teacher journals. The results of the study revealed the significantly positive effects of digital reading on EFL students' motivation, attitude, reading comprehension and vocabulary acquisition. In addition, the findings also indicated that digital reading lessons were viewed as beneficial for fostering language development by both students and teachers.