Ergenlerin manevi zekâları ile psikolojik iyi oluş ve duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between adolescents' spiritual intelligence and psychological well-being and emotion regulation skills
- Tez No: 876760
- Danışmanlar: DOÇ. ESİN SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme, Ergenlik, Maneviyat, Psikolojik İyi Oluş
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Ergenlerin manevi zekâları ile psikolojik iyi oluşları ve duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Örneklem, Muş ilinde lise eğitimine devam eden 14-18 yaş arası 845 ergenden oluşmaktadır. Araştırmada Sosyodemografik Bilgi Formu, Ergenler İçin Duygu Düzenleme Ölçeği, Ergenlerde Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Manevi Zekâ Ölçeği kullanılarak veriler elde edilmiştir. Verilerin analizinde Bağımsız T-Testi, ANOVA ve Bonferroni testi yapılmıştır. Değişkenler arası ilişkiyi tespit etmek için Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Etkiyi belirmek için basit doğrusal ve çoklu regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Bulgular: Ergenlerin manevi zekâları ile cinsiyet, akademik başarı ve baba öğrenim durumu arasında anlamlı farklılık bulunurken manevi zekâ ile yaş, okul türü, aile yapısı, kardeş sayısı ve anne öğrenim durumu arasında anlamlı bir farklılığa rastlanılmamıştır. Ergenlerin duygu düzenleme becerileri ile cinsiyet, okul türü, akademik başarı, aylık gelir değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunurken anne-baba öğrenim durumu, kardeş sayısı, aile yapısı ve yaş değişkenleri ile farklılığa rastlanılmamıştır. Ergenlerin psikolojik iyi oluşları ile cinsiyet, okul türü ve akademik başarı arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Manevi zekâ ile duygu düzenleme becerileri arasında düşük düzeyde pozitif yönlü ve psikolojik iyi oluş arasında düşük düzeyde negatif yönlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Duygu düzenleme becerileri ile psikolojik iyi oluş arasında ise düşük düzeyde pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Araştırma sonucunda, ergenlerin manevi zekâları üzerinde duygu düzenleme becerilerinin ve psikolojik iyi oluşun önemli rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ergenlerin manevi zekâ düzeyleri arttıkça psikolojik iyi oluş düzeylerinin azaldığı, duygu düzenleme becerileri arttıkça psikolojik iyi oluş düzeylerinin de arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: It is an examination of the relationship between adolescents spiritual intelligence, psychological well-being and emotional regulation. Materials and Methods: Relational scanning method was used in the research. The sample consists of 845 adolescents between the ages of 14 and 18 who are attending high school education in Muş. In the study, data were obtained using the Sociodemographic Information Form, Emotion Regulation Scale for Adolescents, Psychological Well-Being Scale for Adolescents and Spiritual Intelligence Scale. Independent T-Test, ANOVA and Bonferroni test were used to analyze the data. Pearson Correlation Analysis was performed to determine the relationship between variables. Simple linear and multiple regression analyzes were used to determine the effect. Results: While there was a significant difference between the spiritual intelligence of adolescents and gender, academic success and father's education level, no significant difference was found between spiritual intelligence and age, school type, family structure, number of siblings and mother's education level. While there was a significant difference between the emotion regulation skills of adolescents and the variables of gender, school type, academic success and monthly income, no difference was found with the variables of parents' education level, number of siblings, family structure and age. A significant difference was found between adolescents' psychological well-being and gender, school type and academic success. It was found that there was a low-level positive relationship between spiritual intelligence and emotion regulation skills and a low-level negative relationship between psychological well-being. A low-level positive significant relationship was found between emotion regulation skills and psychological well-being. Conclusion: Adolescents emotional regulation skills increase, their psychological well-being also increases. It has been determined that spiritual intelligence affects adolescents' emotional regulation and psychological well-being.