Su altında çalışabilen yüksek tonajlı hidrolik kapma- kurtarma mekanizması
High tonnage hydraulic grabbing and rescue mechanism to operate underwater systems
- Tez No: 877051
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ DİLİBAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Denizcilik, Mekatronik Mühendisliği, Marine Science, Marine, Mechatronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su Altı Kurtarma, Batık Gemi Operasyonları, Su Altı Teknolojisi, Yüksek Tonajlı Kurtarma Mekanizması, Batık, Deniz Kirliliği, Su Altı Enkazları, Yüksek Tonajlı Kapma Kurtarma, Underwater Salvage, Shipwreck Operations, Underwater Technology, High Tonnage Salvage Mechanism Underwater Rescue, Sunken Ship Operations, Subsea Technology, High-Tonnage Rescue Mechanism, Wreck, Marine Pollution
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma, su altında faaliyet gösterebilen ve yüksek tonajlı hidrolik tahrikli kapma kurtarma mekanizmaları için yenilikçi bir yaklaşımın geliştirilmesini amaçlamaktadır. Temel hedefi, geliştirilen mekanizmanın kurtarma operasyonlarını daha verimli, düşük maliyetli, az iş gücü gerektiren ve hızlı bir şekilde yürütebilme kabiliyetine sahip olmasıdır. Özellikle, batık gemi kurtarma operasyonları genellikle hassaslık, yüksek maliyet, büyük bir iş gücü ihtiyacı, tehlike ve uzun hazırlık süreçleri gibi zorlu görevlerle karşılaşmaktadır. Bu bağlamda, geliştirilen kapma kurtarma mekanizması, bu zorlukların üstesinden gelmeyi amaçlamakta ve batık gemilerdeki potansiyel tehlikelerin -örneğin petrol, mühimmat ve cıva gibi tehlikeli atıkların- sızıntılarının önlenmesi için hızlı bir müdahale imkanı sunmayı amaçlamaktadır. Mekanizmanın su altında etkili bir şekilde çalışabilmesi ve kurtarma operasyonlarını daha güvenli ve verimli hale getirebilmesi için çeşitli teknik özellikler ve entegrasyon yöntemleri ele alınmıştır. Ayrıca, operasyonların başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için uygun eğitim ve yönetim stratejileri de detaylı bir şekilde incelenmiştir. Geliştirilen mekanizma, su altında etkili bir şekilde çalışabilmesi ve kurtarma operasyonlarını daha güvenli ve verimli hale getirebilmesi için çeşitli teknik özelliklerle donatılmıştır. Bu özellikler arasında, kolların mekanizma tasarımı öne çıkmaktadır. Bu kollar, 12 metreye kadar kapma açıklığı sağlayabilme özelliğine sahiptir, böylece çeşitli boyutlardaki parçaları güvenle kavrayıp taşıma esnekliği sağlarlar. Mekanizmanın yapıldığı malzemelerin dayanıklılığı da büyük önem taşımaktadır. Aşınmaya karşı dayanıklı malzemelerin kullanılması, mekanizmanın uzun süreli ve yoğun kullanımında dayanıklılığını artırır. Özellikle, Hardox ve benzeri malzemeler yüksek mukavemetleri ve aşınmaya karşı dirençleriyle bilinirler ve su altında çalışma ortamlarında uzun ömürlü performans sağlarlar. Kurtarma operasyonlarının daha hızlı bir şekilde tamamlanması ve batık gemilerdeki potansiyel tehlikelerin hızlı bir şekilde önlenmesi beklenmektedir. Kurtarma operasyonlarının maliyetinin ve iş gücü ihtiyacının azalması da öngörülmektedir. Bu, operasyonların daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak ve kaynakların daha etkin kullanılmasını sağlayacaktır. Su altı operasyonlarının güvenliği artırılacaktır. Mekanizmanın mukavim tasarımı ve kullanılan dayanıklı malzemeler, operasyonların güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini ve potansiyel tehlikeli atık sızıntılarının önlenmesine katkı sağlanacaktır. Hızlı ve etkili bir şekilde yapılan kurtarma operasyonları, batık gemilerdeki potansiyel tehlikeli atık sızıntılarının yayılmasını engelleyerek çevresel riskleri azaltacaktır. Hidrolik güç ünitesinin kendi çelik gövdesinin içine yerleştirilmesi, mekanizmanın kompakt bir tasarıma sahip olmasını sağlar ve su altında çalışma sırasında koruma sağlar. Bu, mekanizmanın su altında çalışma koşullarına uygunluğunu artırır ve güvenli bir şekilde operasyon yapılmasını sağlar. Son olarak, 1000 ton altı ekipmanların su altından mümkün olduğunca büyük parçalar halinde kapmasının gerçekleştirilebilmesi, mekanizmanın kurtarma operasyonlarında etkinliğini artırır. Bu teknik özelliklerin bir araya gelmesi, geliştirilen mekanizmanın su altında kurtarma operasyonlarında etkili bir şekilde kullanılmasını sağlar ve bu da batık gemi kurtarma operasyonlarının daha güvenli ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanır. Sonuç olarak, bu çalışma, su altında çalışabilen yüksek tonajlı hidrolik kapma kurtarma mekanizmalarının geliştirilmesinde yeni bir perspektif sunmaktadır ve özellikle batık gemi kurtarma operasyonlarında daha etkili ve sürdürülebilir bir yaklaşımın benimsenmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to develop an innovative approach to the development of high tonnage hydraulically driven grab rescue mechanisms that can operate underwater. The main objective is that the developed mechanism has the capability to carry out salvage operations in a more efficient, cost-effective, less labor-intensive and faster manner. This thesis aims to develop an innovative approach for high-tonnage hydraulically driven grab rescue mechanisms capable of operating underwater. The primary objective is to create a mechanism that can conduct salvage operations more efficiently, cost-effectively, with less labor, and at a faster pace. Shipwreck salvage operations often encounter challenging tasks such as sensitivity, high costs, significant labor requirements, danger, and lengthy preparation processes. In this context, the developed grab salvage mechanism aims to overcome these challenges and provide a rapid response to prevent potential hazards, such as oil, ammunition, and hazardous wastes like mercury, from leaking from sunken ships. Various technical specifications and integration methods have been addressed to ensure the mechanism can operate effectively underwater, making salvage operations safer and more efficient. Additionally, appropriate training and management strategies for successful operations are examined in detail. The developed mechanism is equipped with various technical features to operate effectively underwater and enhance the safety and efficiency of rescue operations. Notably, the design of the arms stands out for their ability to provide a gripping opening of up to 12 meters, allowing for the safe grasping and transportation of parts of various sizes. The durability of the materials used in the mechanism is also crucial. The utilization of abrasion-resistant materials, particularly Hardox and similar alloys known for their high strength and resistance to abrasion, ensures long-lasting performance in underwater operating environments. It is anticipated that salvage operations can be completed more quickly, thereby swiftly avoiding potential hazards on sunken vessels. Moreover, the cost and labor requirements of salvage operations are expected to decrease, leading to more efficient resource utilization. The safety of underwater operations will be enhanced, thanks to the robust design of the mechanism and the durable materials used, which will help prevent potential hazardous waste spills. Fast and efficient salvage operations will mitigate environmental risks by averting the spread of potential hazardous waste spills from sunken ships. The placement of the hydraulic power unit inside its steel housing allows for a compact design of the mechanism and provides protection during underwater operation. This enhances the suitability of the mechanism for underwater working conditions and ensures safe operation. Lastly, the ability to retrieve under 1000 tons of equipment from underwater in large pieces as possible enhances the effectiveness of the mechanism in rescue operations. The combination of these technical features enables the developed mechanism to be utilized effectively in underwater salvage operations, thereby facilitating safer and more efficient sunken ship salvage operations. In conclusion, this study offers a fresh perspective on the development of high-tonnage hydraulic grabbing rescue mechanisms capable of operating underwater and aims to contribute to the adoption of a more effective and sustainable approach, especially in submerged ship salvage operations.