Hinduizm ve Yahudilikteki doğum ritüellerinin karşılaştırmalı incelemesi
A comparative study of birth rituals in Hinduism and Judaism
  1. Tez No: 877065
  2. Yazar: İLKNUR KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN YİTİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Hinduizm, Yahudilik, Geçiş Dönemleri, Doğum, Ritüel, Geçiş Ritüelleri, Erginleme, Kadın, Hinduism, Judaism, Transition Periods, Birth, Ritual, Rites of Passage, Initiation, Woman
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Hinduizm ve Yahudilikteki Doğum Ritüellerinin Karşılaştırmalı İncelemesi İlknur KILIÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Programı İnsanoğlu dünyadaki yaşamı süresince, çeşitli fiziksel ve sosyal sorunlarla karşılaşır. Bazen kriz veya kaos haline gelen bu süreçler çoğunlukla doğum, evlilik ve ölüm gibi doğal olaylarla ilişkilidir. Dinler Tarihi'nde“geçiş dönemleri”olarak bilinen bu süreçler pek çok inanış, gelenek-görenek, emir ve yasaklarla çevrelenmiştir. Geçiş ritüellerinin amacı bireyi yeni dönemlere ve geleceğe hazırlamaktır. Bundan ötürü söz konusu inanış ve uygulamalar büyük oranda bireyin mensubu olduğu değer yargıları, inanç ve uygulamalarıyla uygunluk arz eder. Hatta onlar tarafından şekillendirilir. Bu çalışmanın amacı geçiş dönemlerinden biri olan doğum hadisesine atfedilen önem ve onunla ilgili uygulamalardan yola çıkarak Hinduizm ve Yahudilik gibi iki farklı kültürdeki insan anlayışını ortaya koymaktır. Ardından günümüz dünyasında hâlâ devam eden cinsiyet ayrımcılığının dinsel ve kültürel nedenlerini tespite çalışmaktır. Ayrıca doğum ve doğum etrafında oluşan yaygın inanç ve pratiklerden hareketle günümüzdeki dinler arası ilişkilerin antropolojik ve kültürel temellerini hazırlayıp varsa yanlış yorum ve anlayışların giderilmesine katkı sağlamaktır. Bu amaçla çalışmamızın ilk bölümünde genel olarak geçiş dönemleri ve doğuma dair özellikle antropologlar tarafından ortaya atılan görüşler araştırılıp aktarılmıştır. İkinci ve üçüncü bölümlerde sırasıyla Hinduizm ve Yahudilik dinlerindeki doğum hadisesi etrafında şekillenen inanış ve uygulamalar incelenmiştir. Dördüncü bölümde söz konusu iki dinin inanış ve uygulamaları karşılaştırılmış, analiz edilip değerlendirilmiştir. Sonuç kısmında ise çalışma boyunca edinilen kanaatler aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis A Comparative Study of Birth Rituals in Hinduism and Judaism İlknur KILIÇ Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Philosophy and Religious Sciences Philosophy and Religious SciencesProgram Human beings face various physical and social problems during their life on earth. These processes, which sometimes turn into crises or chaos, are often associated with natural events such as birth, marriage and death. These processes, known as“transition periods”in the History of Religions, are surrounded by many beliefs, traditions, customs, commandments and prohibitions. The purpose of rites of passage is to prepare the individual for new periods and the future. Therefore, these beliefs and practices are largely in line with the value judgments, beliefs and practices of which the individual is a member. They are even shaped by them. The aim of this study is to reveal the understanding of human beings in two different cultures such as Hinduism and Judaism based on the importance attributed to the event of birth, which is one of the transitional periods, and the practices related to it. Then, it aims to identify the religious and cultural reasons for the gender discrimination that still persists in today's world. In addition, the aim is to prepare the anthropological and cultural foundations of today's interfaith relations based on childbirth and the common beliefs and practices around birth and to contribute to the elimination of misinterpretations and misunderstandings, if any. For this purpose, in the first part of our study, the views on transition periods and birth, especially those put forward by anthropologists, were researched and presented. In the second and third chapters, the beliefs and practices shaped around the birth event in the religions of Hinduism and Judaism, respectively, are examined. In the fourth chapter, the beliefs and practices of these two religions are compared, analyzed and evaluated. In the conclusion, the opinions gained throughout the study are presented.