Lomber disk hernisi cerrahisinde vücut kitle indeksinin postoperatif akut ağrı üzerine etkisi
The effect of body mass index on postoperative acute pain in lumbar disc herniation surgery
- Tez No: 877098
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ZENGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Lombar disk hernisi, vücut kitle indeksi, postoperatif ağrı, Lumbar disc herniation, body mass index, postoperative pain
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Lomber disk hernisi cerrahisinde vücut kitle indeksinin postoperatif akut ağrı üzerine etkisi Amaç: Bu çalışmada lomber disk herniasyonu (LDH) cerrahisi, anestezisi ve analjezisi uygulanacak hastaların vücut kitle indeksi (VKİ) ile postoperatif ağrı düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız hastanemiz beyin cerrahisi kliniği tarafından LDH operasyonu uygulanan ve ASA I-II-III risk grubundaki hastalar ile prospektif gözlemsel olarak gerçekleştirildi. Hastalar VKİ düzeylerine göre; 1. Grup (VKİ:18-24.9 kg/m2), 2. Grup (VKİ: 25-29.9 kg/m2) ve 3. Grup (VKİ: 30-40 kg/m2) olacak şekilde sınıflandırıldı. Üç grup arasında hastaların yaşı, boyu, vücut ağırlığı, VKİ, cinsiyeti, tanıları ve yapılan ameliyat, işlem esnasında ya da postoperatif takiplerinde varsa gelişmiş komplikasyonlar, anestezi süresi, cerrahi süre, postoperatif ağrı skorları (Visual Analog Scale: VAS) ve postoperatif ek analjezik kullanımları kıyaslandı. Bulgular: Çalışmamızda hastaların %56'sı erkek olup, yaş ortalaması 48,0 ±11 idi. Obez hastalarda yaş ortalaması, erkek cinsiyet sıklığı, ASA 3 sıklığı, remifentanil tüketimi miktarı, blok uygulama süresi, başarısız girişim sayısı ve ek analjezi ihtiyacının normal kilodaki hastalardan anlamlı olarak yüksek saptandı (p0,05). Çalışmamızda obez hastaların 1. saat, 2. saat, 6. saat, 12.saat ve 24 saatteki VAS-i ve VAS-Ö skorları normal kilodakilerden; obez hastaların 1. saat, 6. saat, 12.saat ve 24 saatteki VAS-i ve VAS-Ö skorları kilolu hastalardan; kilolu hastaların VAS-i 1. saat, 2. Saat, 6. Saat ve 12. Saat VAS-i ve VAS-Ö skorları normal kilodaki hastalardan daha yüksek saptandı (p0,05). Sonuç: Sonuç olarak, LDH cerrahisi uygulanan hastalarda VKİ arttıkça hastaların ağrı skorları da artmaktadır. Buna bağlı olarak bu hastalarda daha fazla ek analjezik gereksinimi olmaktadır. Ayrıca obez hastalarda remifentanil tüketimi, uzun blok süresi ve başarısız girişim sayısı sıklığında da artış görülmektedir. Tüm bunların sonucu olarak obez hastaların postoperatif ağrı tedavisi açısından daha dikkatli değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Body Mass Index on Postoperative Acute Pain in Lumbar Disc Herniation Surgery Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between body mass index (BMI) and postoperative pain levels in patients undergoing anesthesia and analgesia for lumbar disc herniation (LDH) surgery. Materials and Methods: The study was conducted prospectively with patients who underwent LDH surgery performed by the neurosurgery clinic of our hospital and who were in the ASA I-II-III risk group. Patients were classified according to their BMI levels into three groups: Group 1 (BMI: 18-24.9 kg/m²), Group 2 (BMI: 25-29.9 kg/m²), and Group 3 (BMI: 30-40 kg/m²). Age, height, body weight, BMI, gender, diagnoses, performed surgery, complications during the procedure or in postoperative follow-up, anesthesia duration, surgery duration, postoperative pain scores (Visual Analog Scale: VAS), and additional postoperative analgesia requirements were compared among the three groups. Results: In our study, 56% of the patients were male, with an average age of 48.0 ± 11 years. The average age, male frequency, ASA 3 frequency, Ultiva consumption, block duration, number of unsuccessful attempts, and additional analgesia requirement were significantly higher in obese patients compared to normal weight patients (p0.05). In our study, the VAS-I and VAS-R scores at the 1st hour, 2nd hour, 6th hour, 12th hour, and 24th hour in obese patients were higher than in normal weight patients. The VAS-I and VAS-R scores at the 1st hour, 6th hour, 12th hour, and 24th hour in obese patients were higher than in overweight patients. The VAS-I scores at the 1st hour, 2nd hour, 6th hour, and 12th hour and the VAS-R scores in overweight patients were higher than in normal weight patients (p0.05). Conclusion: Obese patients undergoing LDH surgery have higher pain scores and additional analgesic needs. Additionally, along with an increase in Ultiva consumption, block duration, and the frequency of unsuccessful attempts.