Nesnelerin interneti bağlamında tarımda dijitalleşme ve pazarlama stratejileri
Digitalization and marketing strategies in agriculture in the context of internet of things
- Tez No: 877200
- Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE ŞEBNEM BURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital Tarım, IoT (İnternet of Things) Tarım Uygulamaları, Akıllı Tarım, Tarımsal Veri Analizi, Geleceğin Tarımı, Digital Agriculture, IoT (Internet of Things) Agricultural Applications, Smart Agriculture, Agricultural Data Analysis, Agriculture of the Future
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma, tarımda dijitalleşme sürecini ve bu sürecin pazarlama stratejileri üzerindeki etkisini ele almaktadır. Dijitalleşme, Nesnelerin İnterneti (IoT), akıllı tarım sistemleri, veri analizi, robotik, dronlar ve yapay zekâ gibi teknolojik gelişmeleri içermektedir. Dijitalleşme ile tarım süreçlerinde verimlilik artışı, maliyet azaltılması ve çevresel sürdürülebilirlik gibi birçok avantaj sağlanmaktadır. Ayrıca, üretim sürecinin takibi ve karar alma aşamalarında veriden yararlanmak, çiftçilerin verimliliğini artırmaktadır. Bu çalışma, tarım sektöründe dijitalleşmenin pazarlama stratejileri üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Ayrıca bu çalışma, dijitalleşmenin getirdiği fırsatların dışında, bu sürecin karşılaştığı zorlukları da ele almaktadır. Bu zorluklar, geleneksel tutumdan dolayı tarımda dijital teknolojilerin benimsenmemesi, proje başındaki yüksek maliyet ve yatırım için bütçe ayrılmaması, altyapı sorunları, eğitim ve teknolojik bilgi eksikliği, iklim değişikliği ve çevresel zorlukları da incelemektedir. Bu tür zorlukların üstesinden gelmek için önerilerde bulunmaktadır. Tarımda dijitalleşme ve pazarlama stratejileri arasındaki ilişki, tarım sektöründeki paydaşların dijitalleşme sürecini daha iyi anlamalarına ve bu teknolojilerin pazarlama stratejilerine entegrasyonunu kolaylaştırmaya yönelik önerilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study discusses the digitalization process in agriculture and the impact of this process on marketing strategies. Digitalization includes technological developments such as the Internet of Things (IoT), smart agricultural systems, data analysis, robotics, drones and artificial intelligence. Digitalization provides many advantages such as increased efficiency, cost reduction and environmental sustainability in agricultural processes. In addition, using data in monitoring the production process and decision-making increases the productivity of farmers. This study investigates the effects of digitalization on marketing strategies in the agricultural sector. In addition, this study also addresses the challenges faced by this process, in addition to the opportunities brought by digitalization. These challenges also examine the lack of adoption of digital technologies in agriculture due to traditional attitudes, high costs at the beginning of the project and lack of budget for investment, infrastructure problems, lack of education and technological knowledge, climate change and environmental challenges. It provides suggestions to overcome such difficulties. The relationship between digitalization and marketing strategies in agriculture provides suggestions for stakeholders in the agricultural sector to better understand the digitalization process and facilitate the integration of these technologies into marketing strategies.