Ebeveynlerin okul öncesi eğitim materyali satın alma kararlarında etkili olan unsurlar üzerine bir araştırma
A research on the factors that influence parents' decisions to purchase preschool education materials
  1. Tez No: 877248
  2. Yazar: DERYA TATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEYDA AYSUNA TÜRKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Preschool Educational Materials, Parents' Purchase Decisions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırma, okul öncesi dönemdeki çocukların ebeveynlerinin eğitim materyali satın alma kararlarını etkileyen unsurları incelemektedir. Araştırmanın amacı, satın alma kararlarını etkileyen bu unsurları belirlemek ve incelemektir. İlk aşamada, 34 kişiye açık uçlu bir anket uygulanmış, unsurlar belli başlıklar altında toplanmış, 545 kişiye de bu unsurlar sorulara çevrilerek sorulmuştur. İkinci uygulama Google Forms üzerinden çevrimiçi olarak uygulanmıştır. Araştırmanın yöntemi kısmen keşfedici kısmen tanımlayıcı olarak belirlenmiş ve keşfedici korelasyon modeli uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, ebeveynlerin okul öncesi eğitim materyali satın alma kararlarını etkileyen 24 unsur olduğu açığa çıkmıştır. Yapılan incelemeler sonunda araştırmanın 20 hipotezi kabul edilmiş, 4 hipotezi reddedilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre ebeveynler materyalin yaratıcı, eğitici ve öğretici olmasına önem vermektedir. Sağlık kriterlerine uygunluk ve marka da önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Ancak, ebeveynler eğitim materyalinin referans sahibi olmasını ve kaliteli olmasını daha az önemsemektedir. Araştırma okul öncesi eğitim materyallerinin geliştirilmesi için çeşitli öneriler de sunmaktadır. Bu öneriler, farklı öğrenme tarzlarına hitap eden, eğitici ve eğlenceli materyallerin kullanımını teşvik etmekte, uzman onayı ve öğretmenlerle iş birliğini vurgulamaktadır. Ayrıca, ebeveynlerin deneyimlendirilmesiyle materyallerin daha bilinçli bir şekilde seçilmesi sağlanmaktadır. Bu şekilde, okul öncesi eğitim materyalleri daha etkili ve kapsamlı hale getirilebilir.
Özet (Çeviri)
This research examines the factors involved in preschoolers' decisions to purchase educational materials. The purpose of the research is to make purchasing decisions, to identify and evaluate these elements. In the first stage, an open survey was applied to 34 people, the items were collected under certain headings, and 545 people were asked by scanning these items. The second application is offered online via Google Forms. The research method has been determined partly exploratory and partly descriptive, and an exploratory correlation model has been applied. As a result of the research, it was revealed that they were not sure about their decision to purchase educational materials in preschool. As a result of the examinations, 20 hypotheses were accepted and 4 hypotheses were rejected. According to the content of the research, it attaches importance to the content being creative, instructive and taught. Health criteria and brand are also important factors. However, it is less important that product training materials have references and are of high quality. The research offers various suggestions for starting pre-school education. These recommendations emphasize the encouragement of educational and entertaining meetings that appeal to different learning styles and the collaboration with expert equipment and people. In addition, by organizing people's lives, they are selected in a more confidential way. In this way, preschool education can be made more effective and concise.