Bipolar bozukluk ve major depresyonhastalarında bilişsel işlevlerinaraştırılması
Investigation of cognitive functions in patients wi̇thbipolar disorder and major depression
- Tez No: 877284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA DOĞAN BULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, majör depresyon, bilişsel işlevler, Bipolar disorder, major depression, cognitive functions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Bilişsel işlevlerde bozulma major depresif bozukluk (MDB) ve bipolar bozuklukta (BB) özellikle depresif dönemlerde en önemli psikopatolojik özelliklerden biridir. MDB ve BB'de depresyon döneminde farklı bilişsel alanlarda bozulma olabileceği gösterilmiştir ve bilişsel işlevlerin bu iki bozukluk için ayırıcı olabileceği düşünülmüştür. Bu araştırmada BB ve MDB hastalarında depresyon döneminde bilişsel işlevleri karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya depresyon dönemindeki 45 BB, 53 MDB hastası ve 45 sağlıklı olmak üzere toplam 143 katılımcı dahil edilmiştir. Araştırmaya ait veriler sosyodemografik veri formu, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D), Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği (HAM-A), Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMRS), Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği (KİDÖ), İz sürme testi A-B (TMT-A/B), Stroop testi TBAG formu, İşitsel ve sözel öğrenme testi (AVLT) ölçek ve testlerinin araştırmacı tarafından uygulanması ile elde edilmiştir. Bulgular: Çalışma bulgularına bakıldığında; BB ve MDB hastalarında sağlıklı kontrol grubuna göre dikkat, yürütücü işlevler, hafıza ve öğrenme alanlarında daha fazla bozulma olduğu gösterilmiştir. Ölçülen tüm bilişsel işlevler alanında sağlıklı kontrol gruba kıyasla BB'de büyük etki büyüklüğü, MDB'de ise zayıf-orta etki büyüklüğünde bozulma görüldüğü saptanmıştır. BB depresyon dönemi ve MDB'de benzer bilişsel işlev alanlarında bozulma olduğu ancak bipolar depresyondaki bozulmanın şiddetinin daha büyük olduğu gösterilmiştir. BB ve MDB arasındaki farkın ise orta etki büyüklüğünde olduğu görülmüştür. Depresyon dönemindeki BB ve MDB'de depresyon şiddeti istatistiksel olarak kontrol altına alındığında dikkat, yürütücü işlevler ve bellek işlevlerinde bozulma BB ve MDB'de benzer alanlarda anlamlı olarak devam ettiği ve BB'da MDB'ye göre daha şiddetli olduğu görülmüştür. Sonuç: Depresyon döneminde BB ve MDB tanılı hastalar bilişsel işlev alanlarında bozulma yaşamaktadır. Her iki hastalık grubunda depresyon döneminde benzer bilişsel işlev alanlarında bozulmalar görülmüş olup, bipolar bozukluk grubundaki bozulma daha şiddetlidir. Depresyon şiddeti istatistiksel olarak kontrol altına alındığında bilişsel işlevlerdeki bozulmanın BB ve MDB gruplarında benzer alanlarda anlamlı olarak devam ettiği ve BB'da MDB'ye göre daha şiddetli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Cognitive impairment is a significant psychopathological feature of Major Depressive Disorder (MDD) and Bipolar Disorder (BD), especially during depressive episodes. Research shows that MDD and BD can cause cognitive deficits across several domains. Additionally, cognitive processes may be unique to each disorder. The goal of this study was to compare cognitive skills in depressed BD and MDD patients. Materials and Methods: The study included 143 participants; 45 with BD in depression, 53 with MDD, and 45 healthy. The research data was collected using sociodemographic data form, Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D), Hamilton Anxiety Rating Scale (HAM-A), Young Mania Rating Scale (YMRS), Functioning Assessment Short Test (FAST), Trail making test A-B (TMT-A/B), Stroop TBAG form, and Auditory and Verbal Learning Test. Results: The study found that BD and MDD have significant impairment in attention, executive functions, memory, and learning compared to healthy controls. It was shown that BD had a significant effect size in all cognitive functions, but MDD showed a relatively smaller effect size compared to healthy controls. Research has demonstrated that both BD and MDD exhibit impairment in similar cognitive domains. However, the impairment is more severe in bipolar depression. A medium effect size was found between BD and MDD. After statistically controlling for the depression severity in BD and MDD throughout the depressive period, it was found that the impairment persisted significantly in similar areas in both BD and MDD. Furthermore, the impairment was more severe in BD. Conclusion: BD and MDD have cognitive impairment during depression. Both illness groups exhibited similar cognitive impairments during the depressive period, with the bipolar disorder group experiencing more severe impairment. After statistically accounting for depression severity, it was found that the impairment in cognitive skills persisted significantly in the same regions in both the BD and MDD groups. Furthermore, the impairment was more severe in BD compared to MDD.