Impact of leadership styles on employees' performance in Turkish hospitality industry
Türk ağırlama sektöründe liderlik tarzlarının çalışan performansı üzerindeki etkisi
- Tez No: 877286
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. MUSTAFA SUNDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Otokratik, Demokratik, Bırakınız Yapsınlar, Liderlik, Görev ve Bağlamsal Performans
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırma, farklı liderlik tarzlarının Türk konaklama sektöründeki kuruluşların genel performansı üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Çalışma üç temel liderlik stilini inceledi: otokratik, demokratik ve laissez-faire. Amaç, bunların hem görevle ilgili performans hem de bağlamsal davranışlar üzerindeki etkisini değerlendirmekti. Örneklem Türkiye'deki çeşitli konaklama işletmelerinde görev yapan 300 yönetici ve yöneticiden oluşmuştur. Veriler, çevrimiçi olarak gönderilen ve kendi kendine uygulanan anketlerle toplandı ve tanımlayıcı analiz, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi gibi istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Sonuçlar, liderlik stilleri ile örgütsel etkililik endeksleri arasında önemli ilişkiler olduğunu gösterdi. Otokratik liderlik tarzı, hem görevle ilgili performans hem de bağlamsal performansla güçlü bir negatif ilişki gösterdi; bu, personel verimliliği ve organizasyonel başarı üzerinde zararlı bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Demokratik liderlik hem görevle ilgili performans hem de bağlamsal performansla anlamlı bir ilişki göstermedi. Bırakınız yapsınlar liderliği hem görevle ilgili performans hem de bağlamsal performansla güçlü bir pozitif ilişki gösterdi. Regresyon analizi, her 3 liderlik stilinin de görev performansını olumlu yönde etkilediğini ancak otokratik liderliğin bağlamsal performansı olumsuz etkilediğini gösterdi. Araştırma, personel katılımını ve genel verimliliği artırmak için daha katılımcı liderlik yöntemleri kullanma ihtiyacını vurguladı
Özet (Çeviri)
This research aimed to investigate the influence of different leadership styles on the overall performance of organizations in the Turkish hospitality sector. The study examined three primary leadership styles: autocratic, democratic, and laissez-faire. The objective was to evaluate their impact on both task-related performance and contextual behaviors. The sample consisted of 300 managers and executives from several hospitality enterprises in Turkey. The data was gathered by self-administered questionnaires sent online and evaluated using statistical methods such as descriptive analysis, correlation analysis, and multiple regression analysis. The results demonstrated substantial correlations between leadership styles and indices of organizational effectiveness. The autocratic leadership style showed a strong negative relationship with both task-related performance and contextual performance indicating that it has a detrimental influence on staff productivity and organizational success. Democratic leadership did not show any significant relationship with both task-related performance and contextual performance. Laissez-faire leadership showed a strong positive relationship with both task-related performance and contextual performance. Regression analysis showed that all 3 leadership styles impacted positively on task performance but autocratic leadership impacted negatively on contextual performance. The research highlighted the need of using more participatory leadership methods to improve staff engagement and overall efficiency.