The applications of ai in marketing decision making and the replacement of CMO by ai algorithm
Pazarlama karar vermede yapay zeka uygulamaları ve CMO'nun yapay zeka algoritmasıyla değiştirilmesi
- Tez No: 877307
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAZIM SELÇUK TUZCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka (YZ), Pazarlama Karar Verme, Pazarlama Direktörü (CMO), Artificial Intelligence (AI), Marketing Decision Making, Chief Marketing Officer (CMO)
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma, Yapay Zekanın (YZ) pazarlama karar alma süreçlerini nasıl etkilediğini ve YZ algoritmalarının Pazarlama Müdürlerinin (CMO) yerini alıp alamayacağını incelemektedir. Araştırma, pazarlama yönetiminin işlevlerini ayrıştırarak, pazarlama yöneticilerinin günümüz iş ortamlarında karşılaştıkları faaliyetleri, becerileri ve gelişen sorunları ana hatlarıyla ortaya koyarak başlıyor. Rapor daha sonra yapay zekanın büyümesini ve kurumsal ortamdaki çeşitli uygulamalarını inceliyor, tarihsel yörüngesini takip ediyor ve B2B pazarlama ve pazarlama yönetimindeki önemi de dahil olmak üzere sayısız rolünü açıklıyor. Özellikle, ChatGPT gibi yeni YZ teknolojilerinin tanıtımı ve pazarlama taktikleri için sonuçları incelenmektedir. Tez, CMO'ların nihai olarak YZ algoritması ile değiştirilmesini çevreleyen pratiklik, engeller ve etik sonuçların eleştirel bir çalışmasıyla sonuçlanmakta ve YZ'nin geleneksel pazarlama liderliği rollerini yeniden şekillendirme konusundaki dönüşümsel yeteneğine ışık tutmaktadır. Bu çalışma, yapay zeka ve pazarlama karar verme sürecinin kesiştiği noktayı tam olarak anlamanın yanı sıra, yapay zeka güdümlü bir dünyada pazarlama liderliğinin geleceği hakkında önemli içgörüler sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study looks at how Artificial Intelligence (AI) affects marketing decision-making processes and whether AI algorithms could replace Chief Marketing Officers (CMOs). The research begins by breaking out the functions of marketing management, outlining the activities, skills, and developing issues that marketing managers face in today's business environments. The report then looks into the growth of AI and its various applications in the corporate landscape, tracking its historical trajectory and explaining its numerous roles, including its importance in B2B marketing and marketing management. Notably, it examines the introduction of new AI technologies such as ChatGPT and the consequences for marketing tactics. The thesis concludes with a critical study of the practicality, obstacles, and ethical implications surrounding the eventual replacement of CMOs by AI algorithm throwing light on AI's transformational ability to reshape traditional marketing leadership roles. This study intends to provide a complete understanding of the junction of AI and marketing decision-making, as well as significant insights about the future of marketing leadership in an AI-driven world.