Kronik böbrek hastalığı oluşturulmuş sıçanlarda FGF23 ve hastalığın progresyonu üzerine mezenkimal kök hücrelerin etkisi
Effect of mesenchymal stem cells on FGF23 and disease progression in rats with chronic kidney disease
- Tez No: 877354
- Danışmanlar: PROF. DR. DİJLE KİPMEN KORGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Moleküler Tıp, Nefroloji, Molecular Medicine, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Mezenkimal kök hücre, kronik böbrek hastalığı, FGF23, Klotho, Mesenchymal stem cell, chronic kidney disease, FGF23, Klotho
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Kronik böbrek hasarının (KBH) erken teşhisi ve tedavisi, progresyonu ve ekstrarenal komplikasyonlarının önlenmesi açısından önemlidir. Deneysel çalışmalar mezenkimal kök hücrelerin (MKH) KBH modellerinde böbrek fonksiyonlarını iyileştirme potansiyelini ortaya çıkarmıştır. FGF23, KBH tanısı için önerilen biyobelirteçlerden biridir. Çalışmamızda nefrektomi yapılarak sıçanlarda kronik böbrek hastalığı oluşturulmuş ve bu sıçanlara insan plasentasından elde edilen MKH enjekte edildi. MKH'lerin terapötik etkileri, sıçanların böbreklerinde, FGF23 ve Klotho üzerinden değerlendirildi. Yöntem: Term plasentalarındaki amniyon membranından MKH izolasyonu gerçekleştirildi. Elde edilen hücreler için karakterizasyon ve yönlendirilme deneyleri yapıldı. 5/6 nefrektomi modeli yapılarak KBH modeli oluşturuldu. MKH enjekte edilmiş ve edilmemiş sıçanların böbrek dokusunda Western Blot protokolü ile protein; Real-time PCR metodu ile gen düzeyinde FGF23 ve Klotho analizleri gerçekleştirildi. ELISA yöntemi ile serum FGF23 ve α-Klotho düzeyleri; kolorimetrik metod ile idrarda albümin/kreatinin oranı ve fosfat düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Nefrektomi yapılan gruplarda, FGF23 gen ve protein ekspresyonlarında kontrol gruplarına kıyasla bir artış gözlendi. MKH verilen sıçanlarda, MKH verilmemiş KBH'li gruplara kıyasla FGF23 ekspresyonunda azalma belirlendi. MKH verilen gruplarda, nefrektomi gruplarına kıyasla α-Klotho protein ve gen düzeylerinde azalma belirlendi. ELISA bulgularına göre ise serum α-Klotho seviyeleri, nefrektomi grubu dokularda, kök hücre verilen gruplara kıyasla düşük olarak belirlendi. Sonuç: Serum ve idrarda ölçülebilir bir biyobelirteç olan FGF23 KBH ilerlemesinde önemli role sahiptir. FGF23'ün albüminüri oluşumuna karşı oynadığı rol FGF23 ve koreseptörü olan α-Klotho üzerinden değerlendirilmiş ve bu rol üzerine MKH etkisi incelenmiştir. Çalışmamızın, KBH progresyonu ve MKH'lerin KBH üzerine terapötik etkisini araştıran çalışmalara yol göstereceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Early diagnosis and treatment of chronic kidney injury (CKD) is important for preventing its progression and extrarenal complications. Experimental studies have revealed the potential of mesenchymal stem cells (MSCs) to improve renal function in CKD models. FGF23 is one of the biomarkers suggested for CKD diagnosis. In our study, chronic kidney disease was induced in rats by nephrectomy and MSCs obtained from human placentas were injected into these rats. The therapeutic effects of MSCs were evaluated in the kidneys of rats via FGF23 and Klotho. Method: MSCs were isolated from the amniotic membrane in term placentas. Characterization and guidance experiments were performed for the obtained cells. A CKD model was created by performing a 5/6 nephrectomy model. Protein analyses were performed with Western Blot protocol in the kidney tissues of rats injected with and without MSCs; FGF23 and Klotho analyses were performed at the gene level with Realtime PCR method. Serum FGF23 and α-Klotho levels were determined by ELISA method; Albumin/creatinine ratio and phosphate levels in urine were measured by colorimetric method. Results: In nephrectomy groups, an increase was observed in FGF23 gene and protein expressions compared to control groups. In MSC-administered rats, a decrease in FGF23 expression was determined compared to CKD groups that did not receive MSC. In MSCadministered groups, a decrease in α-Klotho protein and gene levels was determined compared to nephrectomy groups. According to ELISA findings, serum α-Klotho levels were determined to be lower in nephrectomy group tissues compared to stem celladministered groups. Conclusion: FGF23, a measurable biomarker in serum and urine, has an important role in CKD progression. The role of FGF23 against albuminuria formation was evaluated through FGF23 and its coreceptor α-Klotho, and the effect of MSCs on this role was examined. We believe that our study will guide studies investigating CKD progression and the therapeutic effects of MSCs on CKD.