Tıp eğitimi alan öğrencilerin beyin göçü eğilimlerinin araştırılması: Gaziantep Üniversitesi örneği
Brain drain tendencies of medical students: A case of Gaziantep University
  1. Tez No: 877383
  2. Yazar: EBRU NUR ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin Göçü, Tıp Fakültesi, Anket, Gaziantep, Brain Drain, Medicine Faculty, Survey, Gaziantep
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Beyin göçü genellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru gerçekleşmektedir. Sağlık sektöründe meydana gelen beyin göçü artışı göç veren ülkelerin kalkınma ve büyümesini olumsuz etkilemektedir. Göç alan ülkeler nitelikli iş gücü kazanırken diğer tarafta kayıp söz konusudur. Bu çalışmanın amacı tıp eğitimi alan öğrencilerde beyin göçü eğilimini araştırmaktır. Bu doğrultuda nicel araştırma yöntemi tercih edilmiş ve Ocak – Haziran 2023 arasında eğitim öğretim döneminde eğitim gören toplam gönüllü 322 öğrenciye anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 21.0 programıyla çözümlenmiştir. Verilere ilişkin normallik testleri yapılmış, çarpıklık – basıklık değerleri ile histogram grafiği ve Q-Q plot grafiği incelenmiş ve verilerin normal dağıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Demografik değişkenler arasındaki farklılıkları belirlemek için frekans analizi, bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans (ANOVA) analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları katılımcıların beyin göçü eğilimlerinin olduğuna işaret etmektedir. Son olarak araştırmadan elde edilen bulgulara göre ekonomik, politik, hukuki, idari ve iş güvenliği düzenlemelerine ilişkin öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Brain drain usually takes place from under developed and developing countries to developed countries. The increase in brain drain in the health sector negatively affects the development and growth of sending countries. While the countries receiving migration gain qualified labor force, there is a loss on the otherside. The aim of this study is to investigate the tendency of brain drain in medical students. In this direction, quantitative research method was preferred and a total of 322 volunteer students who were studying between January – June 2023 were surveyed. The data obtained were analyzed with IBM Statistics 21.0 program. Normality tests were performed on the data, skewness and kurtosis values, histogram graph and Q-Q plot graph were analyzed and it was concluded that the data were normally distributed. Frequency analysis, independent sample t-test and one-way variance (ANOVA) analyses were conducted to determine the differences between demographic variables. The result of the analys is indicate that the participants have brain drain tendencies. Finally, according to the findings of the study, recommendations on economic, political, legal, administrative and occupational safety regulations are presented.