Clarissa Pinkola Estes'in 'Vahşi ve Safdil Kadın' arketipleri aracılığıyla Nora'nın yeniden performatif inşası
Performative reconstruction of Nora through the Wild and Naive Female archetypes of Clarissa Pinkola Estes
  1. Tez No: 877386
  2. Yazar: İFTADE TUĞÇE YÜKSELEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞÇE ULUGÜN TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Nora, Bir Bebek Evi, Bir Nora Evi, Performans, Kurtlarla Koşan Kadınlar, Nora, A Doll's House, A Nora's House, performance, Women Who Run with the Wolves
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Oyunculuk Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
“Bir Bebek Evi (Nora)”oyunu; Henrik Ibsen'in 19. yüzyılın sonlarında kaleme aldığı, tiyatro tarihinde klasikleşmiş, kadın mücadelesini konu alan en önemli eserlerden biridir. Tez eser çalışmam olan Bir Nora Evi oyunu, izlek olarak Henrik Ibsen'in yazdığı, çevirisini Jale Karabekir ve Feride Eralp'in yaptığı Bir Bebek Evi'ni ele almakta, 21. yüzyıl kadınına ve ev imgesine performatif bakış açısıyla bakmayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında Clarissa Pinkola Estes'in Kurtlarla Koşan Kadınlar kitabında eski öyküler üzerinden incelenen arketiplerin psikanalizleri aracılığıyla öyküler feminist bir bakış açısıyla okunmuş ve vahşi kadın prototipiyle değerlendirilmiştir. Nora, Estes'e göre; psişedeki yaratıcı potansiyeli, coşkulu ve üretken hayata giden gücü yani safdil kadını temsil etmektedir. Bu tez/eser çalışması kapsamında Nora, Clarissa Pinkola Estes'in“safdil ve vahşi kadın”arketipleri aracılığıyla performatif olarak beden ve mekan ilişkisi üzerinden yeniden inşa edilmiştir. Kadın olgusunun biyolojik değil toplumsal yüklemelerle yeniden yapılandırılması, oyundaki performans kişisinin personaları ile ortaya konulmuştur. Akademik açıdan Bir Bebek Evi hakkında birçok tez ve makale bulunmaktadır. Bu tez/ eser çalışması, Nora üzerinden kolektif bilinç dışı ve toplumsal normların kadın personaları üzerindeki performatif etkiyi inceleyecek ilk araştırmalardan biri olmayı amaçlamaktadır. Bu tez/eser çalışmasında performatif araştırmanın yöntemi ve sonuçlarına açıklık getirilerek bulguların genel değerlendirmelerinin yapılması hedeflenmiştir. Çalışma; Nora üzerinden 'kadın olmak' kavramını Estes'in“vahşi ve safdil kadın”arketipleriyle inceleyerek okuyucusuna ve seyircisine yeni bir perspektif kazandırmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
“A Doll's House (Nora)”play, written by Henrik Ibsen at the end of the 19th century, is a classic in the history of theater and is one of the most important examples of women's struggle. My thesis play,“A Nora's House”takes Written by Henrik Ibsen, translated by Jale Karabekir and Feride Eralp“A Doll's House”as its theme and aims to look at the 21st century woman and the image of 'home' from a performative perspective. Within the scope of the study, the stories were read from a feminist perspective and evaluated with the wild woman prototype through the psychoanalysis of the archetypes examined through old stories in Clarissa Pinkola Estes's book,“Women Who Ran with the Wolves. Nora, according to Estes; represents the creative potential in the psyche, the power that leads to an enthusiastic and productive life, that is, the naive woman. Within the scope of this thesis/work, Nora was performatively reconstructed through the relationship between body and space through Clarissa Pinkola Estes's ”naive and wild woman“ archetypes. The restructuring of the woman phenomenon with social, rather than biological, attributions is revealed through the personas of the person who performs in the play. There are many theses and articles about ”A Doll's House“ in the academic field. However, this thesis/work study will be one of the first studies that will examine the performative effect of the collective unconscious and social norms on female personas through Nora. In this thesis/work study, it is aimed to clarify the method and results of performative research general evaluations of the findings. Study; It aims to give its reader and audience a new perspective by examining the concept of 'being a woman' through Nora with Estes' ”wild and naive woman" archetypes.