Okul öncesi dönemdeki çocukların annelerinin iyi oluş ve psikolojik sağlamlıkları ile çocuklarının duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between the well-being and psychological resilience of mothers of preschool children and their children's emotion regulation skills
- Tez No: 877443
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYMA GÜLDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: iyi oluş, psikolojik sağlamlık, duygu düzenleme, annelik, well-being, psychological resilience, emotion regulation, motherhood
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı, annelerin iyi oluş ve psikolojik sağlamlık düzeyleri ile çocuklarının duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılıp tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemi, 36-72 ay aralığında toplam 262 çocuğun annelerinden oluşmaktadır. Çalışmanın veri toplama süreci annelerle yürütülmüş olup; veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, annelerin iyi oluş düzeyleri için PERMA ölçeği, annelerin psikolojik sağlamlık düzeyleri için Kısa Süreli Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve çocukların duygu düzenleme becerileri için Duygu Düzenleme Becerisi Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmanın verileri 2022 Ekim -2023 Eylül yılları arasında online google form üzerinden toplanmıştır. Analiz sonuçlarına göre annelerin iyi oluş ve psikolojik sağlamlıkları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunurken; çocuklarının duygu düzenleme becerileri ile arasındaki ilişki anlamlı bulunmamıştır. Annelerin psikolojik sağlamlıkları üzerinde çalışma durumlarının etkili olduğu bulunmuş, çalışan annelerin psikolojik sağlamlıkları çalışmayan annelere göre yüksek bulunmuştur. Mevcut çalışma annelerin iyi oluş ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından farklılaştığını ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between mothers' well-being and psychological resilience levels and their children's emotion regulation skills. The research was designed using in the correlational model, one of the quantitative research methods. The sample of the research consists of mothers of a total of 262 children between the ages of 36-72 months. The data collection process of the study was conduct with mothers; Personal Information Form, PERMA scale for mothers' well-being levels, Short Psychological Resilience Scale for mothers' psychological resilience levels, and Emotion Regulation Skills Scale for children's emotion regulation skills were used as data collection tools. The data of the study were collected via an online Google form between October 2022 and September 2023. According to the results, while a positive significant relationship was found between mothers' well-being and psychological resilience, the relationship with children's emotion regulation skills was not found to be significant. It was found that with working mothers having higher psychological resilience compared to non-working mothers. The current study reveals that mothers' well-being and psychological resilience levels differ in terms of various variables and that further research is needed.