Bilateral işitme cihazı kullanan hastalarda gürültüde konuşmayı anlama üzerine görme duyusunun etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of vision on speech understanding in noise in patients using bilateral hearing aids
- Tez No: 877465
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL ALLUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Gürültüde konuşmayı anlama, Türkçe Hearing in Noise Test (HINT), bilateral işitme, görme ve işitme ilişkisi, Speech understanding in noise, Turkish Hearing in Noise Test (HINT), bilateral hearing, vision and hearing relationship
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Gürültüde konuşmayı anlama yaygın bir dinleme görevidir. İşitme cihazı kullanan hastalarda gürültüde konuşmayı anlama zorlu bir durumdur. Literatürde işitme cihazı kullanan hastaların gürültüde konuşmayı anlama seviyesinin ölçülmesi ve iyileştirilmesi konusunda birçok çalışma yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda göz kapamanın, dinleme ve dikkatle ilgili kortikal sistemlerin aktivasyonunu artırabileceği öne sürülmüştür. Ayrıca aydınlık ve karanlık ortamlarda; gözler açık ve kapalı koşullarda elde edilen gürültüde konuşmayı anlama performansları incelendiğinde, en iyi performansın karanlık ortamda ve gözlerin kapalı olduğu durumda olduğu belirtilmiştir. Literatür incelendiğinde koklear implantlı, işitme cihazı kullanan ve normal işiten bireylerin gürültülü ortamlarda konuşmayı anlama yetenekleri değerlendirilmiştir. Ayrıca işitme cihazı performansı HINT ile değerlendirilmiştir. Ancak ulaşılabildiği kadarıyla bilateral işitme cihazı kullanan bireylerde gürültüde konuşmayı anlama üzerine görme duyusunun etkisinin incelendiği çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışma, ortam ışığının açık ve kapalı olma durumunun gürültüde konuşmayı anlama üzerine etkisini inceleme amaçlanmıştır. Çalışma, yaşları 41 ile 65 arasında değişen (Ort. = 55±7.86) 8'i (% 40) kadın ve 12'si (% 60) erkek katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. 12 (% 60) katılımcıda orta düzeyde, 8 (% 40) katılımcıda ise orta-ileri düzeyde sensörinöral işitme kaybı vardır. Katılımcılar, bilateral işitme cihazı kullanan, bilateral işitme cihazlı eşikleri konuşma alanı içinde (20-45dB) olan, bilişsel düzeyi normal sınırlarda, görme problemi olmayan bireyler arasından seçilmiştir. İşitme kayıplı ve bilateral işitme cihazı kullanan katılımcıların konuşma algısı, uzaysal algı ve işitme kalitesini değerlendirmek amacıyla KUİK-B ölçeği uygulanmıştır. Ardından gürültüde konuşmayı anlama performansını değerlendirmek için Türkçe HINT uygulanmıştır. Bu test aynı bireyler üzerinde karanlık ve aydınlık ortamda gerçekleştirilerek iki koşulda elde edilen SGO değerleri karşılaştırılmıştır. Aydınlık ve karanlık ortamdaki SGO değerlerinde anlamlı bir farklılaşma olup olmadığını incelemek için eşleştirilmiş gruplar için t testi yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlar aydınlık ortam SGO değerlerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğunu göstermektedir (t(18) = 5,012, p < ,001). Elde edilen bulgular, bilateral işitme cihazı kullanan bireylerde karanlık ortamın gürültüde konuşmayı anlama becerisini iyileştirdiğini göstermektedir. Bu çalışmanın sonuçları, bilateral işitme cihazı kullanan bireylerin bulundukları gürültülü ortamlarda farklı dinleme stratejileri geliştirmesine ve işitsel rehabilitasyon alanına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Understanding speech in noise is a common listening task. For patients using hearing aids, understanding speech in noise is challenging. Numerous studies in the literature have focused on measuring and improving the ability of hearing aid users to understand speech in noise. Research has suggested that closing the eyes can increase the activation of cortical systems related to listening and attention. Additionally, when examining speech understanding in noise performance under different conditions, it has been indicated that the best performance is achieved in a dark environment with eyes closed. A review of the literature shows that the ability to understand speech in noisy environments has been evaluated in individuals with cochlear implants, hearing aids, and normal hearing. Hearing aid performance has also been assessed using the HINT (Hearing in Noise Test). However, no study has been found that examines the effect of the visual sense on understanding speech in noise in individuals using bilateral hearing aids. This study aims to investigate the effect of ambient light conditions on speech understanding in noise. The study was conducted with 20 participants aged between 41 and 65 (mean age = 55 ± 7.86), of which 8 (40%) were female and 12 (60%) were male. Among the participants, 12 (60%) had moderate, and 8 (40%) had moderate-to-severe sensorineural hearing loss. Participants were selected from individuals who used bilateral hearing aids, had bilateral hearing aid thresholds within the speech range (20-45dB), had normal cognitive levels, and no visual problems. The KUİK-B scale was used to evaluate the speech perception, spatial perception, and hearing quality of the participants with hearing loss who used bilateral hearing aids. Subsequently, the Turkish HINT was administered to evaluate speech understanding performance in noise. This test was conducted on the same individuals in both dark and light environments, the SNR values obtained under both conditions were compared. A paired t-test was conducted to examine whether there was a significant difference in SNR values between light and dark environments. The results showed that the SNR values in the light environment were significantly higher (t(18) = 5.012, p < .001). The findings suggest that a dark environment enhances speech understanding in noise for bilateral hearing aid users. These results may help develop new listening strategies for these individuals in noisy environments and contribute to auditory rehabilitation.